Министър Танева: Протестът на тютюнопроизводителите ни изненада

Министър Танева: Протестът на тютюнопроизводителите ни изненада  | StandartNews.com

София. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева призна, че протестът на тютюнопроизводителите "ни изненада". "Вчера получих съобщение за подготвяните протести. Днес на протеста при Гоце Делчев ще има представител на МЗХ", каза още тя в рамките на дискусията "Да! На българското" по инициатива на в. "Стандарт".

"Проведохме консултативен съвет с тютюнопроизводителите преди седмица, няколко дни преди това поканихме фирмите, които изкупуват тютюн на разговор в МЗХ, за да се убедим в готовността им да започнат изкупателната кампания. Бяхме убедени в това, че и двете страни – тютюнопроизводителите и купувачите поискаха законодателни промени по повод ясни правила и гаранции за едната и другата страна. Консолидирахме се около най-належащите промени, които трябва да направим. Така че от 1 март 2015 година те да стартират новата си стопанска година с тази регулация, включително регистър на тези производители", обясни Танева.

По думите й МЗХ е готово с тези законодателни изменения и още утре ще бъдат пуснати на обществено обсъждане. „Просто искахме да ги представим първо на нов консултативен съвет, но сме готови с това и сме го направили", добави тя.

Танева каза, че още снощи се е чула с кмета на община Сатовча – Арбен Мименов относно протеста на тютюнопроизводителите, който в понеделник ще бъде в МЗХ и ще му бъдат представени измененията, а утре ще бъдат качени и на сайта на министерството.

„Сутринта се свързах с Цветан Филев, председател на браншовата организация и съм му обяснила, че това, което трябваше да се направи – ние сме готови с тези законодателни промени. По отношение на темата за изкупуване на тютюна, държавата не може да гарантирана цена. Това, което е заложено в „Бюджет 2015" и съм уверила тютюнопроизводителите е, че ставките за подкрепа на тютюна за следващата година ще бъдат запазени. Това, което зависи от държавата, е направено", посочи министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай