Министър Росен Карадимов представи за обсъждане проекта на стратегия на Българската банка за развитие

Работна група обсъди новите насоки

Министър Росен Карадимов представи за обсъждане проекта на стратегия на Българската банка за развитие | StandartNews.com

Работна група от заместник-министри, работодатели, местни власти и синдикати обсъди новите насоки в работата на банката за следващия тригодишен период

 

Българската банка за развитие (ББР) ще допринася за икономическия растеж и устойчивите инвестиции в подкрепа на малките и средни предприятия, на публичния сектор и в изпълнение на националните политики. Това е записано в тригодишната стратегия на банката за периода 2024-2026 г., чийто проект бе представен днес на работната група в Министерството на иновациите и растежа.

„Предлагаме ББР да уплътни и доразвие функциите си по закон, като навлезе по-активно в сферата на публичните инвестиции. В същото време тя ще може да засили подкрепата си за малкия и средния бизнес, който в новия тригодишен период остава във фокуса на работа на банката“, уточни министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов, който е и председател на междуведомствената група.

По проекта на Стратегия за дейността на ББР през 2024-2026 г. се работи в последната година, в диалог с Консултативния съвет към Надзорния съвет на банката. Идентифицирането на публичните политики, в които ББР следва да се включи, се осъществява от представители на Министерството на иновациите и растежа и още седем министерства, всички национално представителни работодателски организации, двата синдиката и представители на местните власти.

Превръщането на ББР в национална насърчителна банка и стъпките за нейната трансформация са част от процес, който се очаква да завърши отвъд хоризонта на планиране в стратегията – 2026 г. След приключване на междуведомственото обсъждане на текстовете в нея предстои внасянето й в Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай