МИЕ: „Южен поток" може да мине през Крим

МИЕ: „Южен поток" може да мине през Крим | StandartNews.com

София. По проекта „Южен поток" може да настъпят съществени промени и вместо да премине по дъното на Черно море това да стане в наскоро присъединената към Руската федерация Кримска република. Тази възможност обяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов пред журналисти.

Той обясни, че три от четирите тръби на проекта могат да преминат през новата територия на Русия, а само една да премине по Черно море. Айолов обаче не пожела да коментира дали е възможно цената на проекта да се промени.

По думите му няма официална информация Европейската комисия да подготвя замразяване на проекта, каквато бе публикуванта в английската преса.

ЕРП-скандалът

Айолов засегна и темата за скандала между Националната електрическа компания и електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. Той посочи, че новите доказателства, които вчера бяха връчени на електроснабдителните дружества от ДКЕВР, съдържат документооборотка, касаеща движението на плащанията между НЕК, ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про.

Зам-министърът изрази одобрение от това, че между ЧЕЗ и НЕК вече са започнали разговори за решаване на търговските спорове помежду си, като прикани и другите две дружества - ЕВН и Енерго-про да постъпят по същия начин.

В проекта за енергийна стратегия са заложени нови ядрени мощности, каза още Айолов, като е възможно да има и електроцентрали, работещи на природен газ, в зависимост от това дали е рентабилно тяхното изграждане.

Битовата газификация

Айолов посочи, че е важно да се разшири обхватът на битовата газификация. Той изрази несъгласие с поставените цели за редукция на въглеродните емисии в ЕС и разширяване дела на възобновяемите енергийни източници до 27% от консумацията до 2030 г.

Според него 40 процентовото намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. е цел, която ЕС трябва да преосмсили, защото това би поставило съюза в една неконкурентна позиция спрямо Китай, САЩ и Индия.

Относно целта от 27% възобновяеми енергийни източници в електрическия микс Айолов посочи, че позицията на България е всяка страна сама да определя тази цел в зависимост от своите възможности.

Иван Айолов участва на конференция „Екологични и енергийни основи на устойчивото развитие", организирана от газовия доставчик „Овергаз", на която присъстваха дипломати и бизнесмени от различни страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай