Международната финансова корпорация (IFC) - доверен партньор на България

Международната финансова корпорация (IFC) - доверен партньор на България | StandartNews.com

За масовата общественост инициалите IFC едва ли говорят нещо. Пълното наименование, което стои зад тях, е The International Finance Corporation, в превод Международна финансова корпорация.

Тя е част от групата на Световната банка, която се явява нейно инвестиционно звено. Работейки с частни организации в повече от 100 страни, IFC използва своя капитал, професионален опит и влияние с цел насърчаване на икономическото развитие и в подкрепа на бизнеса.

България става член на IFC още през 1991 г. Оттогава досега IFC са инвестирали в нашата страна 1,12 млрд. лв.
Основната мисия на IFC в страната ни може да се раздели най-общо в две посоки. Първата е инвестиции в слабо развити райони и сектори на страната, където частните инвестиции са ограничени. За финансовата 2014 г. инвестициите на IFC в България се равняват на 82,1 млн. лв.

Втората посока е предоставяне на консултантски услуги за разработване на публично-частни партньорства. В последните години IFC се фокусира върху развитието на капацитета за подкрепа на банките, с които си партнира в цял свят. Развитието на банковата система, която е насочена не само върху кредитирането, но и гарантира сигурност на парите на вложителите, се разглежда като основен компонент за силна икономика. За постигане на тази цел IFC разполага с модели, инструменти за отчетност, а също и с човешки ресурс, добре запознат както със ситуацията в България, така и с регионалната и глобалната специфика.

В началото на тази година бе подписано и споразумение между IFC и Първа инвестиционна банка за проучване и конкретни действия по развитие на доброто корпоративно управление на банката и управлението на риска. Това е и един от поетите ангажименти на банката пред Европейската комисия, която пряко следи дейността й.

Любопитното е, че IFC са сключили много споразумения с други банки от Източна Европа, но това е първото подобно с банка от България. ПИБ е избрана от Международната финансова корпорация за свой доверен партньор в България на база дългогодишното сътрудничество с банката, което датира още от 2008 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай