Международен консорциум стъпва в Димитровград с инвестиция от 100 млн.лв.

Международен консорциум стъпва в Димитровград с инвестиция от 100 млн.лв. | StandartNews.com

Хасково. Огромен инвеститор, който ще вложи над 100 млн.лв. очаква Димитровград. Кметът Иво Димов оповести засега само, че става въпрос за логистичен бизнес.

Близо 6 месеца са коствали на местната управа да убеди консорциума, който се състои от 5 фирми, сред които и българска, да премести основната си дейност от Украйна в България.

Според градоначалника един от основните фактори, изиграли роля за това, е стратегическото място, на което се намира Димитровград - в близост до големите областни центрове Пловдив и Хасково, и до две граници - с Гърция и Турция. Освен това е и на кръстопът от Южна България към Югоизточна - към Бургас и по-на север - Варна.

Предстои местният общински съвет да гласува по искане за продажбата на парцел от 180 декара в кв. "Марийно" на цена от 3.8 млн. лв., който ще бъде ползван като терминал от фирмата-инвеститор. Теренът е предпочитан заради близостта до гара "Север".

Капацитетът на терминала ще бъде от 200 до 300 контейнера на ден.

Ако общинските съветници разрешат продажбата на земята, предстоят разговори с Железопътната инфраструктура за реконструкцията на гарата. Идеята е компанията да приема по 200-300 контейнера ежедневно на гарата. Говорим и за разкриването на около 500 работни места за 2 г. Икономиката на Димитровград и региона ще отбележи голям скок", заяви още кметът.

Димов прогнозира, че след евентуално положително решение на общинския съвет до 3 месеца ще бъде подписан договор с компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай