Маймуни ни учат да борим финансови кризи

Маймуни ни учат да борим финансови кризи | StandartNews.com

Вашингтон. Изучаването на поведението на макаците резус може да помогне на учените да предотвратят една следваща световна финансова криза, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на американско проучване.

 

Изследователският екип на д-р Оскар Хорда от Калифорнийския университет установил, че груповото поведение на банкерите наподобява много това на общностите на приматите. Учените твърдят, че социалните мрежи на тези маймуни могат да дадат ценни уроци как да бъдат предвидени и предотвратени бъдещи мащабни финансови катаклизми. Финансовите катаклизми според екипа на д-р Хорда се дължат по-скоро на сривовете във вътрешните групи, отколкото на външни фактори.

 

Според изследователите е възможно да се предугади кога ще възникне колапс при приматите или в банковата система, като се моделират сривовете в мрежата на вътрешните структури на тези общества. Учените изследвали разпределението на властовия ресурс и неговите главни точки в обществата на макаците и ги приложили на подобни структури в банковата система. Обществото на тези примати се регулира от сложна поведенческа палитра - взаимно пощене, сбивания, оказване на помощ при конфликти, показване на статуса чрез оголване на зъби. В банковия сектор първичните дейности се въртят около междубанковото кредитиране, осигуряването, синдикирането на заеми и емитирането на облигации. Така например при макаците оголването на зъбите и другите прояви на статуса в йерархията, указващи кой е лидерът, засягат цялата система. Те определят дългосрочните съюзи и отключват агресията между отделните индивиди. Във финансовата система същата роля изпълнява междубанковото кредитиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай