Марси Рийс: Може да се намали цената на тока от US-централите

Марси Рийс: Може да се намали цената на тока от US-централите | StandartNews.com

"Има начин да се постигне споразумение за намаляване изкупната цена на тока от американските топлоцентрали в „Марица-изток", но ние не сме страна по тях, това са договори между бизнеса и българското правителство". Това заяви американският посланик у нас Марси Рийс, която участва в регионална кръгла маса за икономическото партньорство между САЩ и България в четвъртък.

Преди това първият американски дипломат у нас посети двата US-ТЕЦ-а - „АЕS – Гълъбово" и „КонтурГлобул – Марица-изток-3" и разговаря с ръководството и персонала.

„Двете топлоцентрали носят много ползи за региона и страната – 99 на сто от работещите в тях са българи, работят с уникални технологии за опазаване на околната среда, спомагат диверсификацията на българската енергетика", посочи посланик Рийс.

Конкретните стъпки в преговорите с НЕК и енергийното министерство и двете американски централи очерта Оливие Маркет, изпълнителен директор на американската компания АЕS. Тя притежава една от двете US-топлоцентрали в „Марица-изток" – „АЕS- Гълъбово", с дългосрочни договори.

„Очакванията на вашия държавен регулатор – ДКЕВР, за 30-процентно намаление на изкупната цена на тока, който сега продаваме на НЕК, не са реалистични", заяви той. Енергийният шеф увери, че преговорите се водят интензивно и до края на март ще бъде постигнато съгласие за предоговаряне на дългосрочните контракти при изгодни и за двете страни условия. „След това юристите трябва да седнат и напишат промените, а и ние трябва да получим и одобрение от кредиторите, които са ни дали парите за проекта", посочи следващите стъпки американският шеф.

Според него тези процедури ще продължат поне няколко месеца. Той беше категоричен, че не е възможно да излязат на либерализирания пазар в момента, тъй като цената на тока е ниска и не може да покрие направените от компанията инвестиции за изграждане на ТЕЦ – 1,3 млрд. евро.

„Ние искаме да бъдем част от решението на проблемите в българската енергетика, но като всеки инвеститор искаме да защитим нашите инвестиции", добави Оливие Маркет.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай