Марио Драги: Оздравяването е крехко и неравномерно

Марио Драги: Оздравяването е крехко и неравномерно | StandartNews.com

Франкфурт. „Оздравяването е крехко и неравномерно. Но напоследък 14 от 18-те страни показаха растеж, а в рецесия са само две страни. Европа става силна постепенно", казва президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в интервю за германския финансов вестник „Ханделсблат".

Марио Драги смята, че терминът „криза" не е подходящ за сегашното състояние на икономиката в еврозоната. „Става дума за по-продължителен период на слабост отколкото за криза", казва Драги пред изданието. По думите му в еврозоната „продължава умереният процес на заздравяване".

Президентът на ЕЦБ изразява увереност, че в бъдеще „икономиката на всички държави от еврозоната ще расте". Драги посочва, че въпреки усилията на ЕЦБ увеличаването на дълга в редица държави спрямо производителността на икономиката „зависи и от това, че в някои части на Европа през последните години не е бил отбелязан растеж".

Освен това той не изключва, че в началото на тази година ще трябва да се приемат допълнителни мерки срещу дефлацията в еврозоната. „Рискът да не изпълним нашия мандат за стабилизирането на цените при всички случаи е по-висок отпреди половин година", посочи Драги.

По думите му в момента се извършва техническа подготовка, за да може в началото на годината да се променят обемът, интензивността и изработването на мерки, ако трябва да се реагира на твърде дълъг период на ниска инфлация.

„В управителния съвет на ЕЦБ има единство по този въпрос", подчертава президентът на ЕЦБ. Опасността от поява на дефлация в икономиката на еврозоната „не е изключена напълно, но все пак е ограничена", смята Марио Драги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай