Малките фирми с бърза писта за европарите

Таван от 3 млн. евро от Европа за инвестиции във ферми и цехове

Малките фирми с бърза писта за европарите | StandartNews.com

Малките фирми ще имат по-лесен достъп до европейското финансиране по Програмата за развитие на селските райони. За тях ще бъде отделен специален бюджет от 82 млн. евро през периода 2014-2020 г. Това предвижда чернова на Програмата за развитие на селските райони, представена в земеделското министерство. За малки ще се смятат ферми и компании, чийто стандартен производствен обем е между 2000 и 7999 евро и обработват до 10 хектара земя. Те могат да разчитат на субсидия до 15 000 евро, а кандидатстването за нея ще бъде по опростени правила. Това обясни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Освен за инвестиции парите ще могат да се ползват и за консултантски услуги. Малките фирми, както и младите фермери ще могат да ползват ваучери, с които консултантските услуги и обученията им да излизат безплатни, предвижда още програмата. По-големите ферми и предприятия пък ще могат да кандидатстват за малко над 753 млн. евро, с които да направят инвестиции в стопанствата или цеховете си. Сумата представлява почти една трета от общия бюджет на програмата и е заложена в мярка 4 - Инвестиции в материални активи.

Таванът за субсидията в нея ще бъде 3 млн. евро. Помощ за започване на неземеделска дейност като отваряне на хлебопекарна или сладкарски цех ще може да се получава по мярка 6 на програмата - Развитие на стопанството и стопанската дейност. Бюджетът за нея е малко над 173 млн. евро, като групите производители ще могат да получат между 10 и 20% по-висока субсидия от максималната. Изграждането на пътища и водопроводи ще бъде приоритет при проектите на общините, съобщи още Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай