Макрон измисли как да надхитри търговците на храни

Официален Париж е гневен, че цените на дребно остават високи

Макрон измисли как да надхитри търговците на храни | StandartNews.com

Френското правителство може да използва "данъчни мерки", за да възстанови част от печалбите, реализирани от фирмите от сектора на хранително-вкусовата промишленост, ако те откажат да преговарят относно високите цени на своите продукти, заяви днес министърът на икономиката, финансите, промишления и дигиталния суверенитет Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

Кабинетът в Париж е гневен, че цените на дребно остават високи въпреки поевтиняването на основните хранителни продукти, отбелязва агенцията.

Льо Мер заяви, че компаниите от сектора на хранително-вкусовата индустрия реализират големи печалби и трябва да продължат преговорите с търговците на дребно за намаляване на цените.

"Ако представителите на хранително-вкусовата индустрия не се върнат на масата на преговорите ние ще използваме всички възможности, които имаме, включително данъчните ставки, за да върнем печалбите, които несправедливо са реализирани за сметка на потребителите", каза Брюно Льо Мер пред журналисти преди да участва в среща с представители на големите търговски вериги.

Цените на хранителните стоки във Франция се повишиха рязко, след като през март компаниите в сектора на хранително-вкусовата индустрия и търговските вериги се договориха да ги повишат с 10 на сто, за да "покрият по-високите си производствени разходи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай