Лятната почивка е по-евтина от Коледа

Приходите от ДДС в хазната скачат около зимните празници

Лятната почивка е по-евтина от Коледа | StandartNews.com

София. По коледните празници българите харчат за подаръци, трапеза и пътувания повече, отколкото през лятната си почивка. Това сочат официалните данни на Министерството на финансите за изпълнението на държавен бюджет и по-специално информацията за приходите от ДДС. През последните 5 години месеците около Коледа генерират най-сериозни постъпления от ДДС в държавната хазна. ДДС се внася в бюджета до 14-о число на месеца след този, през който е реализиран оборотът.

Така ДДС-то за купените подаръци и резервираните почивки през ноември се внася пред декември, а налогът за пътуванията и трапезата през декемврийските празници се внася през януари. През последните години най-големи суми от ДДС са постъпвали в бюджета през януари 2008 г. (817,9 млн. лв.), януари 2009 г. (870,3 млн. лв.), декември 2010 г. (806,6 млн. лв.), декември 2011 г. (672,8 млн. лв.) и декември 2012 г. (805,4 млн. лв.). Оказва се, че горепосочените месеци са осигурили между 10,9% и 13,5% от общите постъпления от ДДС в хазната за всяка от съответните години.

Все пак трябва да се отбележи, че отчетеният ръст в харченето през зимните месеци не е някаква изненадваща тенденция, тъй като към семейния бюджет се включват и разходите за oтопление. Въпреки това летните месеци, характерни с масово харчене на пари от български и чуждестранни туристи, не може да изпреварят коледния период по приходи от ДДС в държавната хазна. Изключение правят само месеци юни през 2008 г. и през миналата 2012 г., когато размерът на приходите от ДДС нараства значително спрямо останалите месеци.

Но дори и тогава сумите, събрани през тези месеци, имат дял под 10% от общите постъпления от ДДС, събрани през съответните години. Впечатление прави и фактът, че приходите в хазната, идващи от данъка върху доходите на физическите лица, вървят в едни и същи граници през цялата година, въпреки че летните месеци се характеризират с намаляване на безработицата поради сезонната заетост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай