Лукойл се завръща в България. Ще паднат ли цените на горивата?

Около 40% от продукцията на рафинерията в Бургас се реализира на българския пазар

Лукойл се завръща в България. Ще паднат ли цените на горивата? | StandartNews.com

Връщането на икономическите активи на "Лукойл" в България няма да се отрази сериозно на цените на пазара. Това заяви в пред БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му, рафинерията трябва да работи с руски петрол, за да може да реализира печалба, която впоследствие да вкара пари в държавната хазна.

"Рафинерията "Лукойл" трябва да оперира с руски петрол и да може да изнася тези продукти. На първо място с руски петрол, защото ако не обработва този руски петрол няма да има тази разлика между Брент и Уралс. Така печалбата ще бъде никаква и колкото е по-голяма разликата, толкова по-голяма ще е и печалбата, толкова повече ще е и данъкът, който рафинерията ще плати в България. И е нормално да се продължи да се работи с руски петрол", обясни Бенчев.

По отношение на факта защо трябва да изнася рафинерията, той каза, че продукцията, която тя прави е доста голяма и около 40% от нея се реализира на българския пазар. Не може да прави по-малко, защото няма да бъде рентабилна и няма да плаща много данъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай