Лъсна нова лъжа на Петков за газа. Апокалипсис май има

Ситуацията, свързана с доставките, е сериозна, за да не употребя думата "критична", каза енергийният министър

Лъсна нова лъжа на Петков за газа. Апокалипсис май има | StandartNews.com

Не било компютри, а компоти.

Така изглежда уверението на бившия премиер Кирил Петков, че е договорил 7 танкера с втечнен газ за България. 

"Прословутите договорени 7 танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта", каза енергийният министър Росен Христов.

"За съжаление трябва да кажа, че ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна, за да не употребя думата "критична". Противно на очакванията имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември, но крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението до края на годината", каза още Росен Христов.

"Няма и слотове за доставката в България. Търсят се да се закупят, но това ще оскъпи природния газ, а през последните дни газът, който постъпва от Азербайджан и за който се казваше, че е значително по-евтин, вече е по-скъп. "Булгаргаз" е изпаднал в тежко финансово състояние, не може да разплати дори тези количества, търси се начин за оздравяване на дружеството", добави служебният енергиен министър.

Това, което смята да направи държавата, е да обяви търг за доставка на втечнен газ.

Премиерът Гълъб Донев увери, че ще се направи всичко възможно да се предотврати енергийна криза. Търси се поевтиняване на микса. По-рано министърът на енергетиката Росен Христов обсъди с председателя на КЕВР Иван Иванов доставката и цената на природния газ.

"Опитваме се да намерим най-доброто решение, като за целта вече започнахме със симулации и изчисления на различни възможности. Целта е стабилизиране на доставките, което ще осигури предвидимост и сигурност за потребителите", обясни министър Христов.От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов благодари за бързата реакция на министъра."Особено важно е каква ще е цената на газа през септември", подчерта той, като не скри, че нормативната уредба не отговаря на динамичната ситуация, в която се налага да работят.

И двете страни се обединиха около разбирането, че е изключително важно да има прозрачност и доколкото е възможно - предвидимост в работата на институциите.

В срещата участваха още Любомира Ганчева, началник на политическия кабинет на министъра, както и комисарите от КЕВР Александър Йорданов, Благой Голубарев и Димитър Кочков.

Брифинг по-рано през деня шефът на КЕВР Иван Иванов призова за среща с енергийния министър. Иванов обяви, че окончателната цена на природния газ за август ще бъде гласувана на 12 август и прогнозира, че вероятно повишението ще е в рамките на предложеното от "Булгаргаз" - около 60%.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай