Петък,

Лошо. Икономист със страховита прогноза

От: Агенция Стандарт -
1627
Лошо. Икономист със страховита прогноза
A
A
A

Досега не бях чувал Международния валутен фонд да е толкова откровен – те казаха, че най-лошото тепърва предстои. И това са фактите. Това заяви проф. Димитър Иванов, икономист, в ефира на bTV.

„Инфлацията расте, имаме доклад от „Евростат” за инфлацията в Еврозоната – тя достигна 10,1%. 17,2% инфлация в Холандия. Балтийските републики са рекордьори по годишна инфлация. И не само в Европа – в целия свят продължава тази тенденция”, припомни той.

„За мен странното е, че във възможно най-острата инфлационна криза, удряща България, която може да доведе до рецесия, гуверньорът на БНБ не отвори нито една дума. А основната цел на БНБ е ценовата стабилност и неинфлационния растеж. Той трябваше да докладва пред НС какви мерки ще предприеме БНБ за ценова стабилност”, категоричен е Иванов.

„Случващото се в Еврозоната е опасно за нас, защото ние се стремим да влезем в нея. Човек даже и да се жени, не се вторачва в една дата. Не знам защо сме се вторачили в тази конкретна дата 1 януари. Това е решение надмандатно, това трябва да е допитване до българския народ, защото е предаване на независимостта на българския лев. Основното желание на този валутен съюз беше конвергенцията – това не се получи”, допълни икономистът.

„При нас въпросът вече не е инфлацията. Тя вече довежда до една финансова нестабилност на държавата, до една фискална неустойчивост - самата служебна министърка на финансите предупреди, че бюджетният дефицит ще продължи със същите размери до 2025 г. Само лихвите по дълга са 6 млрд. лв.”, изчисли той.

Той разкри, че в работилницата на бюджета има няколко инструмента – данъците, чешмичката на приходите, бюджетният дефицит, който можем да разтягаме, който сега е два пъти над изискуемия, чуждите инвестиции – нямаме такива: „Всички инструменти по същество са изтъпени, спрени са.”

„Имаме служебно правителство и до голяма степен съм съгласен с позицията им по повод бюджета. Това не е правителство на Нинова или Борисов. Аз препоръчвам радикално на служебния премиер да съ.здаде работни групи по проблемите на икономиката ни – спиране на ценовата инфлация, съвместно с БНБ; раб група по балансиране на бюджета; борба с външната задлъжнялост, увеличаваща се по труден за плащане начин; ние не сме осигурили продоволствената сигурност на гражданите”, смята още той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com