Лоша новина за Германия, страховита прогноза

Относно икономиката на страната

Лоша новина за Германия, страховита прогноза | StandartNews.com

Състоянието на германската икономика ще се влоши през идните месеци, най-вече поради ограничаването на потребителското търсене и спада на промишленото производство. Това се посочва в месечния доклад на германската централна банка „Бундесбанк”.

„Германската икономика вероятно ще се свие донякъде през третото тримесечие на 2023 г.", отбелязват от институцията, информира Нова. И посочват още, че възстановяването на нивото на потребителските разходи вероятно ще се забави на фона на високата инфлация.

По-рано този месец федералната статистическа служба „Дестатис” съобщи, че инфлацията в Германия през август се е понижила леко на годишна база - с 0,1% спрямо юли. 

„На фона на стабилния ръст на заплатите, в средносрочен план инфлацията вероятно ще се задържи на нива, които са значително над 1 на сто", се посочва в доклада на „Бундесбанк”. В него се казва, че германската индустрия е подложена на натиск поради значително по-високите цени на енергийните продукти и на суровините. 

„В допълнение към свиването на потребителските разходи, задълбочаващият се спад на промишленото производство също потиска икономическия растеж", се казва в доклада на Централната банка, базирана във Франкфурт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай