Лоши новини от МВФ. Мрачна ситуация

Юлска прогноза

Лоши новини от МВФ. Мрачна ситуация | StandartNews.com

Юлската прогноза на Международния валутен фонд за перспективите пред Световната икономика потвърждават очакванията за сериозен спад на икономическия растеж през 2023 г. В световен мащаб се очаква той да е 3%, което е с половин процентен пункт по-малко в сравнение с 2022-а. За 2024-а поне засега прогнозата е, че икономическият ръст отново ще бъде 3 процента.

За развитите икономики очаквания ръст е още по-нисък - 1.5% за 2023-а, като година по-рано той е бил 2.7 процента. При тях очакванията са, че през 2024-а ръстът ще се понижи до 1.4% процента.

Специално за Еврозоната ситуацията е мрачна. За нея прогнозираният ръст през 2023-а е 0.9% в сравнение с 3.5% през 2022-а. Основната причина за това ниско ниво е Германия, за която е прогнозирана рецесия - спад на икономиката с 0.3%. Италия и Испания изглежда, че ще се разминат с този риск и заради по-силния туристически сезон ще отбележат ръстове съответно от 1.1% и 2.5 процента.

Важен момент е, че юлските очаквания за икономическия растеж на МВФ са малко по-благоприятни от априлските. Но рисковете за отклонения в негативна посока - по-лошо представяне от юлските очаквания, остават високи, пише news.bg. Причината за това са войната в Украйна високата несигурност на дълговите пазари, рискът от нестабилност на имотните пазари и продължаващата опасност от продоволствени и енергийни шокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай