Лоша изненада за туристите. Ето какво се готви

Според очакванията на хотелиерите

Лоша изненада за туристите. Ето какво се готви | StandartNews.com

Туристите да се стягат за ново бъркане в джоба.

Макар че миналата година се роди вица "Не мога да си позволя Велинград, отивам на Малдивите", заради поскъпването на нощувките, бизнесът по настаняване на туристи масово се кани да вдига още цените, отбелязва вестник "Сега".

Скорошно проучване разкрива, че 60% от хотелите ще "зарадват" клиентите си с до 10% поскъпване. Има и по-лоша новина - цели 16% планират увеличение с между 10 и 20%. Само 20-ина процента от анкетираните ще запазят цените. Съвсем малък е делът на хотелиерите, които смятат да предложат по-евтини нощувки.

Всички тези данни са част от национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, проведено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE). То показва също, че 2/3 от участниците в анкетата се надяват да увеличат приходите си с до 20% спрямо миналата година.

Сигналите от съседните ни държави също не са добри за туристите - показват поскъпване. Вероятно това окуражава българските хотелиери да тестват още прага на поносимост на клиентите - местни и чуждестранни.

Хотелиерите оправдават непрестанните поскъпвания с познати аргументи - недостиг на работна ръка, обща инфлация, растящи разходи за заплати. 38% от участвалите в допитването посочват, че липсата на кадри е основен проблем. Всеки четвърти се оплаква от непрестанно променящи се условия и невъзможност за дългосрочно планиране, за 17% поскъпването на потребителските стоки и услуги е водещо предизвикателство. 13% твърдят, че за тях най-тежкият удар е отливът на туристи от традиционни пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай