Лихвите потънаха вече и в Япония

Лихвите потънаха вече и в Япония   | StandartNews.com

Централната банка на Япония подкрепи пазарите.

И през последната седмица на месец януари на фондовите пазари по света бе доста интересно. Във фокуса на инвеститорите бяха множеството финансови отчети на компаниите за последното тримесечие, като в същото време монетарната политика на големите централните банки отново имаше решаващо значение за посоката на пазара.

Седмицата започна със срив на цената на петрола и колебливо представяне на акциите под натиска на цялостната несигурност на пазара след спадовете в началото на месеца, предизвикани от опасенията за икономическия растеж.

След заседанието на Федералния резерв на САЩ във вторник и сряда лихвите очаквано останаха непроменени, но перспективата за следващите увеличения през тази година остана неясна. Шансовете за това още повече намаляха, след като публикуваните в петък данни за ръста на БВП на САЩ показаха доста слаб ръст от 0.7% през четвъртото тримесечие на годината.

Значително по-висок интерес предизвика решението на Централната банка на Япония, която рано в петък реши да намали депозитния си лихвен процент до отрицателна стойност. С пет гласа "за" срещу четири "против" ръководителите на банката решиха да поставят лихва от -0.1% на депозитите на търговските банки с цел те да увеличат кредитирането на икономиката, вместо да плащат за това да ги държат в Централната банка. Подобен агресивен ход бе предприет преди година и половина и от Европейската централна банка. Управителят на Банката на Япония, Харухико Курода, заяви, че банката е твърдо устремена към достигането на инфлация от 2% на фона на падащите цени на петрола и нестабилността на фондовите борси и в развиващите се икономики. Отрицателните лихви в Япония са нов похват за борба с дефлацията, която изтезава икономиката на страната от 90-те години насам, като кара потребителите да намаляват потреблението си в очакване на по-ниски цени в бъдещето.

Това неочаквано решение доведе до рязък скок на фондовите борси по света и до срив на йената спрямо долара с близо 2%. В крайна сметка, благодарение на петъчното рали, водещите пазари завършиха седмицата на положителна територия, но с понижения за месеца. Щатските S&P 500 и Dow Jones Industrial Average нараснаха с около 2% през седмицата и падат с 5% през януари. На Стария континент широкият регионален измерител Stoxx Europe 600 добави 1% към стойността си през тази седмица и се понижава с 6% за месеца, докато немският DAX 30 записва спад от 8.8% до момента през годината. Родният бенчмарк SOFIX също бе повлиян от световните тенденции и след доста силното си представяне за декември, когато нарасна с близо 6%, през януари изтрива 2.7% от стойността си.

Освен макроданните сериозен интерес за инвеститорите през седмицата бяха и излизащите финансови отчети на компаниите за четвъртото тримесечие на миналата година. Както винаги някои разочароваха, а други приятно изненадаха борсовите играчи. Най-голямата компания по пазарна капитализация в света, Apple, отчете по-слаби от очакваните продажби, както и най-ниския ръст на продадените смартфони, и завършва седмицата със спад от 4%. На обратния полюс бе друг от технологичните гиганти зад Океана - най-голямата социална мрежа в света Facebook, чиито акции скочиха с 15%, след като приходите и нетната печалба на компанията за последните три месеца и за цялата 2015 г. регистрираха значителни ръстове.
Петролът нарасна за втора поредна седмица, въпреки срива в понеделник, до нива от малко под 36 долара за барел от типа Брент. За това спомогнаха и слуховете за евентуална среща между страните от ОПЕК и Русия относно потенциално съкращение на добивите с 5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай