„Лев инс" иска да купи банка „Виктория"

„Лев инс" иска да купи банка „Виктория" | StandartNews.com

София. "Лев инс" е заявила желание да купи банка "Виктория", която е дъщерна на КТБ. От ръководството на застрахователното дружество съобщиха за БНТ, че в петък са депозирали офертата си в БНБ. Те са готови да инвестират заедно с водеща международна банка. Съдбата на "Виктория" трябва да стане ясна до 22 ноември, когато изтича специалният надзор от БНБ.

Междувременно от Софийски градски съд обявиха, че е постъпило искане за старт на процедурата по несъстоятелност на КТБ. До края на ноември най-вероятно ще бъде гласувана на първо четене и актуализацията на бюджета, обяви новият финансов министър Владислав Горанов.

„Аз не го препоръчвам на този етап, защото това допълнително ще утежни и ще създаде напрежение в системата. Фискалният резерв по-късно ще бъде попълнен от новия дълг, заложен в актуализацията на бюджета", заяви Горанов.

Проблем обаче остават държавните предприятия със сметки за около 300 млн. лв. в КТБ. Според Горанов те могат да се надяват да получат нещо само след осребряването на активите на банката: „Имайте предвид, че бюджетът е доста затруднен, отиваме към свръхдефицит и освен аспекта, че държавните помощи са под регулацията на ЕС, трябва да преценим и дали и това е най-приоритетния бюджетен разход".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай