Лего готви голяма атака в САЩ, инвестира милиард

Ежегодно компанията произвежда около 100 милиарда "тухлички"

Лего готви голяма атака в САЩ, инвестира милиард | StandartNews.com

Производителят на играчки "Лего" (Lego) ще инвестира над 1 млрд. долара в първия си завод в САЩ, който освен това ще бъде въглеродно неутрален, предаде Ройтерс.

Заводът в Честърфилд, щата Вирджиния, ще има за цел да съкрати веригата за доставки в един от най-големите си пазари и да задоволи нарасналото търсене. Той ще бъде вторият в Северна Америка и седмият извън родината на фирмата - Дания. Миналата година компанията обяви разкриването на нов завод във Виетнам.

Инвестицията е в унисон със стратегията на "Лего" от последното десетилетие да произвежда там, където продава. "Нашите фабрики са разположени близо до нашите най-големи пазари, което съкращава пътя на готовата продукция", казва главният оперативен директор Карстен Расмусен. "Това ни помага бързо да реагираме на промените в търсенето и да намалим въглеродния си отпечатък". "Лего" обеща до края на десетилетието да се откаже от базираните на петрола пластмасови тухлички и да премине към по-устойчиви материали.

Фабриката в Честърфилд трябва да заработи през втората половина на 2025 г. и да наеме над 1750 служители. Досега американският пазар е снабдяван от завод на "Лего" в Мексико". В САЩ датската компания разполага с около 100 магазина, в които работят 2600 души.

През 2021 г. "Лего" регистрира растеж на продажбите от 27% до 55,3 милиарда датски крони (7,8 милиарда долара). Ежегодно компанията произвежда около 100 милиарда "тухлички" и осигурява работа на 24 000 души по целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай