Леден душ за парите в имоти? Истината от експерт

Не се знае такава инвестиция как ще реагира след две-три години

Леден душ за парите в имоти? Истината от експерт | StandartNews.com

Икономистът Лъчезар Богданов направи анализ на очакванията си за 2022 година.

Бизнесите, които разчитат на инвестиции или потребление, финансирано с постоянно нарастваща задлъжнялост при нулеви или минимални лихви,  ще бъдат силно ударени

Това пряко засяга покупките на жилища и други имоти, но косвено - всички дейности, обслужващи инвестиционния процес и строителството.

За домакинствата с по-скромни спестявания алтернативите не са много – ако целта е нисък риск. Данните месец след месец потвърждават, че българите пестят в банка – дори при нулеви лихви.

Държавната гаранция и лесният достъп до спестяванията правят депозитите привлекателен вариант. Но търсещите доход не са доволни, те като цяло поглеждат към недвижимите имоти.

Тук рисковете обаче се увеличават – първо, цените са вече доста високи, много над нивата от само преди 3-4 г., и второ, твърде вероятно е лихвите да се повишат, а достъпът до кредит да стане по-труден.

Казано иначе, който купи днес, трябва да има план на кого ще продаде след 2-3 г.; ако пък не продава, трябва да се направи добра сметка на разходите по поддръжка и очакваните наеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай