КЗК: Енергото взима висока рента за стълбове

КЗК: Енергото взима висока рента за стълбове | StandartNews.com

Цените се определят на пазарен принцип, контрират от ЕРП-тата

София. Нов удар срещу ЕРП-тата нанесе Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според нея ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" злоупотребяват с господстващо положение, като искат високи наеми от фирми, които ползват техните стълбове за прокарване на кабели за интернет, телевизия и телефон.

Анализът на КЗК е показал, че мрежата ниско напрежение, собственост на ЕРП-тата, се използва за осъществяване на основната им дейност - снабдяване с еленергия. Разходите на дружествата за поддръжката й са калкулирани в цената на тока, а отдаването на стълбовете под наем представлява допълнителна дейност за ЕРП-тата. Проверката на КЗК е установила, че ЕРП-тата отчитат едни и същи разходи за поддръжка на стълбовете си и при извършване на лицензионната им основна дейност, и при допълнителната - отдаване под наем.

При втория случай така допълнително се натоварва цената на отдаването под наем на стълбовете, тя става необосновано висока, което в крайна сметка рефлектира и върху таксите, които плащат абонатите на доставчици на интернет, кабелна телевизия и телефония, заявяват от КЗК. Според ЕРП-тата обаче твърдението не отговаря на истината. "Цените за отдаване под наем са определени икономически обосновано и законосъобразно, на пазарен принцип при отчитане на всички допълнителни разходи, свързани с това, и от лицензиран оценител", заявиха от ЧЕЗ. От ЕВН пък коментираха, че исканите цени за наем отразяват разходите, които дружеството прави за поставяне и безопасно съхраняване на кабелните на електронно-съобщителни мрежи върху стълбовете си. И двете компании ще представят становищата си пред КЗК и изразяват надежда, че ще бъде намерено най-доброто решение за всички страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай