Петък,

КЗК пак стопира възможна сделка на ЧЕЗ и Инерком

От: Редактори -
158
КЗК пак стопира възможна сделка на ЧЕЗ и Инерком
A
A
A

Комисията за защита на конкуренцията за пореден път спира хода на евентуалната сделка между "Инерком" и ЧЕЗ за придобиването на българските активи на чешкото дружество. Това става ясно от определение на антимонополната комисия, публикувано на сайта ѝ.

Комисията е взела решение, че окончателното ѝ становище зависи от делото във Върховния административен съд. Неговото разглеждане е насрочено за месец май.

През декември от ЧЕЗ-Прага взеха решение да започнат преговори и с втория класиран кандидат за продажбата на българските си активи. Това е "Индия Пауър", откъдето още през декември потвърдиха пред "Хоризонт", че имат интерес към сделката.

Сегашното определение комисията мотивира с това, че нейното решение и по това производство зависи пряко от окончателното произнасяне на ВАС. То трябва да изясни дали е законосъобразно решението на комисията от юли 2018 г., с което сделката бе забранена. Заседанието на съда по казуса е насрочено за май, при положение че на 30 ноември вече изтече срокът на Върбакова по предварителния й договор с ЧЕЗ за окончателно подписване на сделката.

"Не на последно място наличието на висящ съдебен спор и с цел избягване на противоречието между съдебни и административни актове определя невъзможността на комисията да се произнесе в рамките на своята компетентност по нотифицираната сделка за придобиването на пряк едноличен контрол от "Инерком България" ЕАД върху предприятията от групата на ЧЕЗ а.с. в България", се казва в определението на комисията.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички