Кючук: Зелената сделка е огромна възможност

Евродепутатът от ДПС беше домакин на онлайн конференция

Кючук: Зелената сделка е огромна възможност | StandartNews.com

Евродепутатът от ДПС „Обнови Европа” Илхан Кючюк беше домакин на онлайн конференцията: „Зелената сделка и нейното отражение върху малкия и среден бизнес”, а участие взеха политици, експерти, представители на бизнеса и неправителствени организации.

„ЕС инвестира огромни средства по време на кризата в малките и средни предприятия, защото вярва, че те са в сърцето на европейското възстановяване. Зелената сделка не е секторна политика, тя далеч надхвърля въпросите на околната среда. Обхватът й е доста широк – има отражение върху транспорта, земеделието, индустрията и т.н.” , заяви евродепутатът Илхан Кючюк при откриване на конференцията.

Темата е особено актуална и значима, имайки предвид, че Зеленият пакт е сред шестте водещи инициативи на Европейската комисия, оформящ ключова част от плана на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за възстановяването на ЕС. Зелената сделка се определя като историческа възможност за икономическа трансформация, но в същото време тя подлага на изпитание промишлените двигатели в редица страни на ЕС, сред които е и България.

„Зелената сделка е огромна възможност за реформиране на икономиките. Европа цели да се превърне в първия климатично неутрален континент, но цели да бъде и конкурентноспособна икономика. Преходните инструменти, по които се работи касаят  най-засегнатите райони, частните инвестиции и публичния сектор.”, категоричен е евродепутатът.

По време на срещата бяха обсъдени ползите и възможностите, които предоставя амбициозната инициатива, а именно намаляването на парниковите газове – по-малко отпадъци, по-малко употреба на материали, по-малко замърсяване, както и това икономическият растеж да не зависи от невъзобновяеми ресурси. В същото време бяха отчетени и предизвикателствата пред малкия и среден бизнес.

Участие във виртуалната среща взеха: председателят на сдружение „Лудогорие“- Мюмюн Мюмюн, Мустафа Ахмедов – модератор; проф. Емил Панушев, ръководител катедра “Кръгова икономика”, ВСУ; Николай Михайлов, експерт в отдел „Кръгова икономика“, Денкштад България; Кремена Димитрова, експерт финансови механизми - околната среда и иновации и изпълнителният директор на Съюз “Произведено в България”-Пламен Грозданов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай