Кристалина със съдбовна прогноза за целия свят

Какво следва

Кристалина със съдбовна прогноза за целия свят | StandartNews.com

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви на Световна правителствена среща на върха в Дубай, че световната икономика е "готова за меко кацане" и че очаква лихвените проценти да започнат да се понижават около средата на 2024 г., предава Ройтерс.

"Силно сме уверени, че световната икономика вече е готова за това меко кацане, за което мечтаехме", след някои от най-резките повишения на лихвените проценти от десетилетия насам, отбеляза тя.

Относно перспективата лихвените проценти да бъдат намалени във водещи икономики като Съединените щати, тя добави: "Очаквам към средата на годината лихвените проценти да тръгнат в посоката, в която инфлацията върви през последната година" (в посока надолу)".

Коментирайки кризата в Близкия изток, Георгиева каза, че влиянието на конфликта между Израел и "Хамас" върху региона е голямо, но ефектът му върху света е ограничен, дори и с оглед на прекъсванията на корабоплаването в Червено море. Тя обаче отбеляза, че е загрижена за "дълготрайността на конфликта", тъй като рискът от разпространение се увеличава с времето.

"В момента виждаме риск от разпространение от Суецкия канал", каза тя, имайки предвид неотдавнашните атаки срещу кораби в Червено море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Hemusbull
преди 2 месеца

Най-авторитетния български глас по света! И отгоре на всичко, като специалист, извоювала си мястото сама - със своите качества и неистов, многогодишен труд...

Откажи