Кристалина с добра и лоша новина. Предупреждението

Паричната политика трябва да остане във фокуса, каза Георгиева

Кристалина с добра и лоша новина. Предупреждението | StandartNews.com

Добра и лоша новина съобщи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Положителната тенденция е, че инфлацията тръгва надолу. Отрицателната е, че икономическата активност се заваля.

Глобалната икономическа активност се забавя, най-вече в производствения сектор и перспективите за средносрочния растеж остават незадоволителни, коментира Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Тя подчерта пред финансовите министри и централните банкери от Г-20 в западния индийски щат Гуджарат, че разликите в икономическото положение на отделните страни са повод за постоянна загриженост.

Инфлацията най-накрая е поела надолу, въпреки че "общата инфлация все още е твърде висока, а основната инфлация продължава да не отразява бързо промените в доставките и търсенето въпреки значителното затягане на паричната политика", подчерта тя.

"Инфлацията може да се задържи по-висока за дълъг период от време, което да наложи допълнително затягане на паричната политика", предупреди тя.

"Макар че има напредък, работата не е изцяло свършена и паричната политика трябва да остане във фокуса. Едно преждевременно празнуване може да преобърне постигнатото досега с толкова труд в процеса на дезинфлация", според Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай