Кристалина отсече! Кой е душманинът на Европа

Тежко праедупреждение заради фермерите

Кристалина отсече! Кой е душманинът на Европа | StandartNews.com

Кристалина Георгиева спешно коментира много актуален икономически въпрос у нас и в цяла Европа. 

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в брифинг пред журналисти във Вашингтон, цитирана от пресцентъра си, пише Фокус. 

"Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си.

Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват," казва Георгиева.

Тя добавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа. “Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена," казва управляващият директор на МВФ.

Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга. “Не знаем какво ще донесе бъдещето.

И научихме важен урок от ковид и дните, когато започна войната в Украйна – че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете", каза управляващият директор на МВФ. Съветът й към правителствата е да затворят пробойните в данъчните системи и да оценят качеството по на съществуващите публични разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай