Кредитори предлагат разпродажба на БДЖ

Кредитори предлагат разпродажба на БДЖ | StandartNews.com

Искат 25 дизелови мотриси и 3407 стари товарни вагона да покрият дългове на холдинга

София. Да бъдат продадени 25-те дизелови мотриси "Сименс Дезиро" и 3407 товарни вагона. Това ще поискат част от кредиторите на "Холдинг БДЖ", съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов в Сандански.

Предложението ще бъде направено на общото събрание на облигационерите по Втория облигационен заем на БДЖ, което още не е насрочено, но вероятно ще се състои в средата на май, коментираха от холдинга. Четири чуждестранни банки спечелиха арбитражния иск в Лондон, който заведоха преди повече от година срещу "Холдинг БДЖ" за просрочени задължения по Втория облигационен заем.

Кредитните институции са основната част от банков синдикат, който по време на Тройната коалиция отпусна на БДЖ Втория облигационен заем от 120 млн. евро за ремонт на над 1400 товарни вагона и за рефинансиране на стари задължения на БДЖ. Гаранция по заема са именно 25-те дизелови мотриси и 5000 товарни вагона, обясниха от БДЖ. Мотрисите са част от основния подвижен състав на БДЖ, който всеки ден вози пътници, но 3407-те товарни вагона са неоперативен актив и от години не се движат, заявиха от БДЖ.

Преговорите с кредиторите на БДЖ за разсрочване на задълженията вървят много трудно, призна министър Папазов и уточни, че основната причина за това е германската банка FMS Wertmanagement, която иска държавни гаранции за обезпечаване на вземанията. Нейно е и предложението за внасяне в дневния ред на предстоящото общо събрание на проекторешение за продажба на мотрисите и вагоните. В официалния дневен ред на събранието засега няма включена точка за продажбата на активи, а за обсъждане на вариант за погасяване на задълженията от страна на Българската банка за развитие, която е гарант по сделката за закупуване на дизеловите мотриси. Това обясни изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Кристиян Кръстев. Всичко, което се случва, е следствие на 20-те години отлагане на реформите в БДЖ, заяви министър Данаил Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай