Кредитите за жилища - над 12 млрд. лв.

Това сочат данните на БНБ

Кредитите за жилища - над 12 млрд. лв. | StandartNews.com

Отпуснатите от банките кредити за жилища вече надхвърлиха 12 милиарда лева. Това показват последните отчетни данни на БНБ към края на месец януари.

В сравнение с миналата година сумата се увеличава с 11%. За сравнение, глобалната финансова криза, която достигна и България през 2009 г., беше предхождана от 2 години с много по-голям годишен ръст в кредитирането – съответно с 62% през 2008 г. и 35% през 2009 г.,  показват данните на БНБ.

Всъщност, откакто се води статистика, единственото понижаване в обема на ипотечните кредити е след 2014 г., като най-голям принос за този ефект има фалита на КТБ.

Това, което е видно също така е значителното подобряване на качеството на портфейлите с ипотечни кредити на банките. Необслужваните задължения по жилищните банкови кредити у нас се понижава от 22% през 2014 г. до 5% към края на януари 2020 г.

Въпреки това голям процент от сделките за имоти у нас все още се сключват без договор за ипотека. Според данните на Имотния регистър през 2020 г. у нас са били сключени общо около 40 000 законни и договорни ипотеки, които представляват под 25% от всички сделки с имоти, осъществени през годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай