Кредитирането се раздвижи

Кредитирането се раздвижи | StandartNews.com

Бизнесът продължава да свива задълженията си към банките

Най-голям ръст има при потребителските заеми за домакинствата

Лошите и преструктурирани кредити на банките през март паднаха под 8,5 млрд. лв. за първи път след юни 2011 г. Размерът на проблемните кредити намалява вече 11 поредни месеца. През март понижението е от 0,63% на месечна и 8,54% на годишна база до 8,493 млрд. лв. Спадът на лошите кредити се дължи на комбинацията от все още свито кредитиране и прочистването на портфейлите на банките.

В края на март делът на лошите кредити намалява до 22,8% при 23% за февруари. През март делът на лошите потребителски заеми остава на ниво от 13,4%, като общият им обем е 957,7 млн. лв. Делът на лошите жилищни заеми остава 19,7%, като размерът им е 1,701 млрд. лв. Делът на лошите фирмени заеми се понижава за трети пореден месец и достига 27,2%. А размерът на проблемните кредити за бизнеса е 5,651 млрд. лв.

Кредитирането през март се раздвижи за първи път през тази година. След като през периода от декември до февруари се отчиташе спад, през март общият обем на отпуснатите заеми от банките нараства с 91 млн. лв. до 49,161 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Този ръст не е голям, но все пак донякъде е добър сигнал за пазара. Увеличението на отпуснатите заеми обаче се дължи не на бизнеса, а на домакинствата. Общият обем на кредитите за фирмите бележи спад за шести пореден месец. Негативната тенденция започна още от октомври миналата година, като и преди това се редуваха месеци с ръст и свиване на кредитирането. Така за шест месеца обемът на бизнес кредитите е намалял общо с 863 млн. лв. Само за месец март заемите на нефинансовите предприятия се свиват с 12 млн. лв. до 29,996 млрд. лв. Намаляването на заемите за бизнеса донякъде е свързано и с провеждащите се стрестестове на банките, тъй като още от миналата година те започнаха да предприемат мерки за изчистване на портфейлите си от лошите заеми. Но за големия спад на кредитирането допринася и ограничаването на инвестиционната дейност на бизнеса.

Положителният сигнал идва от домакинствата. През март отпуснатите на гражданите заеми се увеличават с 81 млн. лв. до 17,949 млрд. лв. Като основна роля за това имат потребителските заеми, които нарастват с 49 млн. лв. до 7,151 млрд. лв. Кредитите за потребление нарастват за втори пореден месец след три месеца на спад. Това е добър сигнал, че хората започват за харчат повече. Ако тази тенденция продължи и през следващите месеци, може да има положително влияние върху ръста на икономиката на страната. Обемът на отпуснатите ипотечни кредити на домакинствата през март също бележи ръст - с 15 млн. лв. до 8,642 млрд. лв. Преди това имаше пет поредни месеца на спад в общия обем на ипотечните заеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай