Неделя,

Кредити по време на инфлация

От: Стандарт -
1206
Кредити по време на инфлация
A
A
A

През последните месеци, постоянно чуваме думата “инфлация”. Чуваме я по новините, срещаме в любимите си новинарски сайтове. На пръв поглед знаем какво означава, но какво е нейното отражение в живота ни? Ситуацията в световен мащаб повдига много въпроси и у нас.

Ако се чудите какво е инфлация…

Ако искате да знаете как инфлацията ще се отрази на живота ви…

Ако искате да знаете как да планирате разходите си, така че да не се налага да променяте стандарта си на живот…

В следващите редове ще обърнем внимание именно на инфлацията, нейното отражение върху живота в България и най-вече, какво се случва с кредитите по време на инфлация. Ще засегнем въпроса какво да правите, ако вече имате кредит и дали е удачно да теглите кредит в момента, ако имате нужда от такъв.

Какво е инфлация?

Казано с прости думи, инфлацията представлява покачване в цените на различните стоки и услуги на пазара. Ако например сте свикнали да купувате едно нещо на определена сума, то с инфлацията тази сума може да се повиши значително. И колкото по-голям е процента на инфлацията, толкова по-голямо е увеличението на цените. При това положение, парите се обезценяват, защото за същите пари може да купите по-малко стоки или услуги от преди.

Разбира се, инфлацията не винаги е нещо лошо. Счита се, че инфлация до 3% е напълно нормална за икономиката. През последните месеци, обаче, процентът на инфлацията достигна двуцифрени суми. Това значително води до промяна в цените, с които сме свикнали и ще доведе до промени в начина ни на живот. Но какви?

Как инфлацията променя живота ни?

Инфлацията често се отразява на всяка област на живота като:

  • Започвате да купувате стоки и услуги на по-високи цени. Това трябва да бъде компенсирано от по-високи възнаграждения (заплата, ако работите и увеличение в цените на вашите стоки или услуги, ако имате бизнес).
  • Увеличават се цените на жилищата.
  • Парите започват да губят своята стойност. Това може да доведе до проблеми, ако имате спестовна сметка и държите големи суми в банка.
  • Ако имате кредит, разходите за погасяването на кредита ще се отразяват по-малко на бюджета ви.

Какво е важно да знаем, ако вече имаме кредит/и?

В период на постоянно нарастваща инфлация, веднага си задаваме въпроса: Какво да правим, ако вече имаме кредити? Според експерти, хората, които най-много ще усетят инфлацията са онези, които просто ще трябва да оптимизират бюджета си, така че да им позволи да покриват спокойно нуждите и задълженията си.

Забелязва се обаче и следната тенденция при хората с кредити. Нестабилната икономическа ситуация ги кара да ограничават разходите си и това често се проявява като забавяне на вноските по кредити. Това не е добра стратегия, защото само ще оскъпи кредитите като доведе до начисляване на наказателни лихви и такси за забава. Спестяването на пари, което идва от не плащането на месечните вноски само ще влоши положението и ще има обратен на желания ефект.

Ето защо, ако имате кредити и се притеснявате за финансовото си положение във време на инфлация, оптимизирайте бюджета си като се лишите от “глезотии”, но не се опитвайте да спестите като забавяте плащането на вноски по кредита си.

А, ако искаме тепърва да теглим кредит?

С пандемията, която ни накара да прекарваме повече време вкъщи и условията на работа тип хоум офис, все повече хора предприемат по-сериозни покупки: някои искат да сменят жилището си с по-голямо, други започват ремонт с цел да подобрят условията си на живот.

Ако и вие сте от тези хора, важно е да знаете няколко неща, за да извлечете максимума от изтеглянето на кредит. Тъй като лихвите са ниски в момента, изплащането на вноската няма да представлява трудност. Но, за да сте максимално сигурни и да се чувствате защитени, експертите препоръчват да имате заделени пари, които да използвате като буфер, ако се наложи. По принцип, тези заделени пари трябва да бъдат достатъчни, за да покрият разходите ви за минимум 3 месеца, а в условия на постоянно нарастваща инфлация, те трябва да стигат за 6-9 месеца.

Наличието на тези средства ще ви помогне да изтеглите кредит за желани от вас стоки или дейности и ще ви позволи спокойно да връщате заетата сума.

Ако обаче искате да изтеглите кредит за стоки/услуги, които минават в графата “глезотии”, експертите съветват да не го правите. Закупуването на нов телефон или екзотичната почивка на кредит не се препоръчва по принцип, а в условия на нарастваща инфлация е излишно.

Ако искате да изтеглите изгоден кредит в настоящата ситуация, може да разгледате на едно място всички оферти за кредити по време на инфлация и какво предлагат компаниите за кредитиране. Така ще може да изберете най-добрия според своите нужди и финансово положение.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com