Крадат все повече ток

В Западна България нарушенията за за 2,2 млн. лева

Крадат все повече ток | StandartNews.com

София. ЧЕЗ отчита ръст на кражбите на електроенергия през първите 6 месеца на годината, съобщиха от пресцентъра на компанията. Кражбите на електроенергия, констатирани от ЧЕЗ на територията на Западна България, която дружеството обслужва, са нараснали с 28% за полугодието. Най-много са регистрирани в София, Монтана, Враца и Кюстендил.

Изчисленията са направени въз основа на съставените 3035 констативни протокола, със 72% повече от протоколите през първите шест месеца на 2011 г. Въз основа на тях ЧЕЗ е дотаксувала електроенергия на стойност над 2,2 млн. лева. По оценки на компанията обаче реалните щети са двойно по-големи. Разликата се дължи на факта, че при установяване на нарушението компанията може да изиска плащане за максимум три месеца назад, въпреки че злоупотребите може да са продължавали с години.

"Кражбите на електроенергия ощетяват не само компанията, но и коректните клиети на ЧЕЗ. Незаконното присъединяване намалява сигурността и качеството на захранването и влошава експлоатационните характеристики на мрежите и възможностите на компанията да инвестира. Затова трябва да се създаде обществена нетърпимост към подобен тип дейност", каза Цветомир Ралчев, директор "Управление на дружеството" в ЧЕЗ Разпределение България.

Потребителите могат да подават сигнали за кражба на електроенергия на имейл адрес [email protected], в центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия 0700 10 010. В случаите, когато е налице нерегламентирана консумация между съседи, трябва да бъде подадено оплакване в полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай