Кръчмари плашат с Майдан за цигарите

Зимната градина ни струва колкото гарсониера, жалват се от заведенията

Кръчмари плашат с Майдан за цигарите | StandartNews.com

София. Ако забранят пушенето в зимните градини, в София ще стане като на "Майдана", палят се кръчмари. Ресторантьорите са категорични, че по-сериозните санкции, които възнамерява да въведе здравният министър д-р Таня Андреева с поправките в Закона за здравето, ще ги изправи пред фалит.

 

"Нямаме друг избор освен да излезем на улицата. Ще ни съсипят бизнеса, много хора ще са без работа и ще стане по-страшно и от Украйна", твърди съдържател на заведение на столичния бул. "Витоша". Мъжът призна пред "Стандарт", че е инвестирал в изграждането на зимна градина пари, колкото за една гарсониера. Самият той не е пушач, но клиентите му палят. И макар да не е извадил пепелниците, хората си тръскат по пода.


"Няма как да се спазва нещо, което системно и масово се нарушава от всички", обяснява управител на друго кафене на бул. "Витоша". Повечето ресторантьори признават, че намират начини, за да заобикалят забраната за пушене. "Това е един узаконен рекет от държавата. Плащаш си и не те закачат. С новите поправки, ако се приемат обаче, ще трябва да се плаща повече и ще сме на загуба. Фалираме ли, губят се работни места, а и държавата няма да спечели нищо, защото ние освен заплати, плащаме и данъци", коментира ресторантьор.

 

Инвестицията в конструкция за зимна градина е доста сериозна. Най-обикновените са на цени между 7000 и 14 000 лева в зависимост от размера - между 5 и 30 кв. м. Има и по-луксозни, които надхвърлят 40 000 лева, а мнозина са вложили средства в изграждането на такива помещения по поръчка. Сега идеята на здравното министерство (МЗ) е пушенето да се забрани във всички места, които имат покрив и са поне с три стени, без значение от какъв материал са изградени. В поправката на закона ще бъде отразено и че е без значение дали конструкцията е постоянна, преместваема или временна. Това на практика означава, че се забранява пушенето във всички пристройки към заведенията.

 

Освен това ще бъдат увеличени и санкциите. Предвижда се при констатирано нарушение да се отнема лицензът за търговска дейност поне за 1 месец. Един от аргументите на здравното ведомство е, че глобите не са достатъчни, за да накарат заведенията да спазват правилата. За това се предлага барове и ресторанти, които 2 пъти са погазили правилата, да се затварят за 1 месец. Наказанието ще се налага, когато фирмата вече има влязло в сила наказателно постановление и отново е допуснала тютюнев дим. Санкциите за заведенията, които продължават да работят въпреки това, е предвидено да са 20 000 лева. Според сега действащия Закон за здравето всеки, който пуши на закрито, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. Глоби се налагат както на пушачите в нарушение, така и на собственици на заведения или фирми, неспазили правилото. Оказа се, че тези санкции много трудно се събират. До края на 2013 г. са изплатени само 41% от наложените глоби.

 

Самите ресторантьори признават, че са склонни да си плащат глобата и "по нещичко отгоре", за да не ги закачат. "Системата е такава, че корупцията е неизбежна. Обикновено правят хайки, когато недоволен клиент подаде сигнал, но ако вече веднъж си им платил, самият инспектор предупреждава, че идват и в този ден просто никой в заведението не пуши", призна собственик на луксозно кафене. Мнозинството от съдържателите на заведения са категорични, че този път ще има сериозни протести. Стотици противници на пълната забраната, сред които известни личности и ресторантьори, излязоха на бунт преди година. Но имаше и контрапротести на непушачи. От персонала на някои заведения пък тихомълком споделят, че за тях лично е по-добре, когато вътре не се дими. "По 12 ч съм на работа. Сами разбирате, че ако е задимено, няма да се чувствам добре. Самият аз пуша, но предпочитам около мен да има въздух", коментира сервитьор от известна верига за хранене. Все пак, като цяло надеждите на ресторантьори и клиенти е, че тази поправка няма да мине и ще се намери компромисен вариант между опазването на здравето и потребността да запалиш цигара, докато си пиеш питието на бара.

 

Другарски съд за Андреева, ГЕРБ я подкрепя


Здравният министър д-р Таня Андреева ядоса червените депутати с драконовските мерки срещу цигарите. И още - до Цветница режимът за пушене може да стане по-лек, вместо да се затягат правилата, научи "Стандарт". "Още в четвъртък разписваме нови предложения и го либерализираме", реагира на поправките на д-р Андреева депутатът от ДПС Хасан Хаджи Хасан. "Работим заедно с колегата от Коалиция за България Спас Панчев", допълни Хасан. И уточни, че промените в Закона за здравето ще върнат цигарите в нощните барове и казината. "Целта е в заведенията, които по презумпция се посещават от лица над 18 г., пушенето да се разреши", обясни пред "Стандарт" Панчев.

 

Неофициално пък соцдепутати определиха идеите на д-р Андреева като "екзотични". И деликатно обърнаха внимание, че научили за тях от медиите. От БСП са категорични, че по време на предстоящия семинар на властта в Боровец ще потърсят сметка на д-р Андреева за предложенията, които се разминавали тотално с партийните решения. "Ние обещахме на хората да свалим забраната, наложена от ГЕРБ, а сега се налага да се оправдаваме заради наш министър", недоволстваха червени.

 

В същото време от ГЕРБ удариха рамо на д-р Андреева - поне за пушенето. "Подкрепям всяка инициатива, свързана със здравето на хората. Изненадана съм, че МЗ за 9 месеца не предложи глобите, които се събират от заведенията нарушители, да финансират младежки програми, които помагат на хората да откажат цигарите", коментира пред "Стандарт" бившият здравен министър Десислава Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай