Коя е най-голямата беда след пандемията

В момента има свръх ликвидност във всички икономически системи, но няма пазари, каза Радосвет Радев

Коя е най-голямата беда след пандемията | StandartNews.com
  • В момента има свръх ликвидност във всички икономически системи, но няма пазари, каза Радосвет Радев

Най-голямата беда в момента е разкъсването на веригите за доставка. Това заяви Радосвет Радев, председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара, пред бТВ.

Много хора се опитват да правят паралели с кризата днес и тази преди 12 години. Те са изключително различни. Тогава имаше пазари, но нямаше пари. В момента има свръх ликвидност във всички икономически системи, но няма пазари, обясни Радев. Според него светът и икономиките повече няма да бъдат същите.

„Смятам, че бавно и полека в Европа ще се осъзнава потенциала на Източна Европа и от тази гледна точка България има нелоши шансове за прелокиране на индустрии, които в момента лековато са били пратени в далечния Изток. Оказва се, че в момента един от големите проблеми на пазарите е липсата на логистична сигурност“, заяви Радев.

„Всички ние ще започнем да преоценяваме по различен начин икономическото си развитие. Реално в недрата на тази криза се раждат може би успешните модели на икономиката в XXI век“, каза още Радосвет Радев. Според него 2-3 месеца в плен на пандемията няма да се равняват на 2-3 месеца възстановяване от нея. Защото в икономиката нещата стават много по-бавно.

 „Трудността идва от това, че трябва да съществува и икономическата активност, и защитата на хората при все още неприключилата пандемия. Няма нито една държава в света, която да е намерила най-доброто решение. Всички се лутат. Най-големият проблем е неяснотата какво се случва с икономиката“, смята Радосвет Радев. По думите му подкрепата за бизнеса у нас с 4,5 милиарда лева е „слагане на пръста в раната“, тъй като сумата е недостатъчна. По отношение на мярката „60/40“ той коментира, че всяка мярка в такъв момент е добре дошла. „В никакъв случай това не означава, че е най-съвършената и най-добре направената. Критиките и на работодателските организации, и на синдикатите продължават. Така или иначе тя преживя една еволюция, регламентът стана малко по-добър. Ден след ден се увеличават подадените искания по тази мярка“, каза Радосвет Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай