Кой е номер 1? Най-големите икономики по данни на МВФ

Глобалният БВП за 2021 е 94 трилиона долара

Кой е номер 1? Най-големите икономики по данни на МВФ | StandartNews.com

Публикуваха данните за изминаващата 2021 година за световния БВП. Инфографиката на страните по БВП показва нагледно кои са най-големите икономически сили на планетата. Инфографиката е базирана на данни и оценки на Международния валутен фонд.

Без никакво съмнение и конкуренция Съединените американски щати са първи в класацията с брутен вътрешен продукт от близо 23 трилиона долара. Брутният вътрешен продукт на американците съставлява ¼ от световната икономика. Само четири държави – САЩ, Китай, Япония и Германия – съставляват над половината от икономиката по света. Глобалният БВП за 2021 е 94 трилиона долара. Анализатори все пак прогнозират, че Китай може да задмина САЩ до 2030 г.

А какво всъщност показва БВП на дадена страна? БВП служи като широк показател за икономическото здраве на една държава. Той измерва общата пазарна стойност на стоки и услуги, създадени в рамките на държавата в определен срок от време (в случая за 2021 г.). Най-общо казано, когато БВП се увеличава в дадена страна, това е знак за по-голяма икономическа активност, която е от полза за гражданите и бизнеса. А когато брутният вътрешен продукт намалява, ефектът е обратният. БВП служи като барометър за икономическата мощ на дадена държава. Любопитно е, че само САЩ и Китай съставляват 42% от глобалния БВП.

 САЩ очаквано са най-голямата икономика в света, а на второ място (със 17 трилиона долара) се нарежда големият икономически съперник на Вашингтон – Китай. На трето място е Япония (с $5,1 трилиона), но значително по-назад от първите две страни в класацията. Следват две европейски страни – Германия ($4,2 трилиона) и Великобритания ($3,1 трилиона). На шесто място е Индия ($2,9 трилиона БВП), следвана от Франция (също $2,9 трилиона), Италия ($2,1 трилиона), Канада ($2 трилиона) и Южна Корея ($1,8 трилиона).

Макар че е първа по големина и девета по население в света, по икономическа мощ Руската федерация значително изостава от страни като Германия и Индия, а със САЩ и Китай дори няма място за сравнение. Брутният вътрешен продукт на Русия е едва $1,65 трилиона. За справка, този на Испания е $1,44 трилиона. Междувременно агенция „Ройтерс” прогнозира, че 2022 година ще е първата, в която световната икономика ще мине границата от 100 трилиона долара. Подробно може да разгледате инфографиката на сайта Visualcapitalist.com.

Брутният вътрешен продукт на САЩ е космически, Русия почти я няма на картата - 2

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай