Ковид ефект: Спряха да купуват парфюми, пострадаха розите

Преработвателите разчитат на помощ от държавата, за да вдигнат изкупната цена

Ковид ефект: Спряха да купуват парфюми, пострадаха розите | StandartNews.com
  • Преработвателите разчитат на помощ от държавата, за да вдигнат изкупната цена

Пандемията удари тежко производството на етерични масла у нас. Заради световния срив в продажбите на парфюми и козметика, пострада цялата верига в производството на розово масло в България - от градините до дестилериите.

От миналата година търсенето на масла рязко се сви, а в разгара на тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят стана ясно, че целият сектор е в тежко положение. Производството превишава два пъти потреблението, което поражда сериозни излишъци, а това води до невъзможност  преработвателите да изкупят розовия цвят.

За капак времето не е на страната на стопаните. Дъждовете и ниската температура забавиха началото на кампанията с 2 седмици, а силна градушка обрули ароматните полета в Сопот и околните села, като засегнатите декари са над 3000.

И докато стопаните там плачат за загубения цвят, други се чудят какво да правят с насажденията си заради ниските изкупни цени.

Койчо Михов от Твърдица се занимава с розопроизводство от 18 г. Има да получава 7000 лв. от миналогодишната кампания. Тази година реколта му ще остане неприбрана. "За първи път ще останат на полето. Ще ги изрежем и това е", каза мъжът пред бТВ.

20 г. с розопроизводство се занимава и семейството на Петър Симеонов. Обработват 120 декара рози край Гурково. Тази година прибират цвят само от 70 дка. "15 000 тона е производството на розов цвят през 2020 г.

Тази година ще паднем под 10 000 тона", е прогнозата на производителя Христо Николов.

Много от розоварните изобщо не отвориха тази година. "В района на Панагюрище и Стрелча има три, едната не работи. Другите разчитат предимно на собствено производство и не изкупуват", каза за "Стандарт" Веселина Ралчева, производител на масла.

"Пет дестилерии със сигурност не работят. Но това не означава, че няма да отворят. Едва 2-3 работят на 100% капацитет, останалите са между 30 и 60%", съобщи Гергана Андреева, шеф на Асоциацията на производителите на етерични масла.

Общият брой на дестилериите е 48. Към 30 април по данни на МЗХГ са сключени 1203 договора с производители, което е около 50% по-малко в сравнение с 2020 г., когато са били 2103.

Регистирраните земеделски стопани са 2904, което означава, че са обхванати една под 40% от градините.

Изкупната цена на розовия цвят пада от 3 г. насам. Тази година средната е 1,60 лв. за кг, от които 80 ст. отиват при берачите. Заради ниската цена трудно се намира работна ръка.

"Разчитаме на 30 ст. помощ от държавата, за да вдигнем изкупната цена", каза Веселина Ралчева. Тя обясни, че при биологичното производство цените са малко по-високи, стигат до 2,10-2,20 лв. за кг. Благдарение на него ще могат да дадат и 1 лв. на берачите.

Всички разчитат на субсидиите от фонд "Земеделие". Тъй като миналата година производителите бяха подпомогнати по програмата de minimis, тази година помощта е за преработвателите, регистрирани по закона за маслодайната роза. На дестилериите ще бъде отпусната помощ от 0,30 лв. за килограм розов цвят, която ще допълни изкупната цена.Те трябва да докажат, че са изкупили цвят не по-малко от 70% от количеството през 2020 г. и са платили на стопаните не по-малко от 2 лв./кг. без ДДС.

Признават се документи, издадени до 31 юли 2021 г. включително. Максималният размер на помощта, която може да получи една дестилерия, е не повече от 150 000 лв. Преработвателите ще изкупуват само цвят от "Дамасцена" и "Алба", като се изключва "Радуга". Няма да се приема розов цвят, набран след 12 часа. Приемът на заявления ще е от 2 до 20 август 2021 г. в териториалните структури на фонд "Земеделие", а средствата ще бъдат изплатени до 20 септември.

Свръхпроизводството свали цената на розовото масло

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай