Косово и Македония в търговска война

Косово и Македония в търговска война | StandartNews.com

Скопие. Косово забрани вноса на македонски стоки, съобщи македонското електронно издание Фактор. Забраната е влезнала в сила от полунощ в неделя и всички камиони, които са пристигнали на границата са били върнати.

След решение на косовските власти да въведат ембарго за редица македонски продукти като жито, брашно, зеленчуци, сокове и вина, македонските власти въведоха контра мярка – всеки косовски гражданин за влизане в Македония трябва да плаща по 2 евро, автомобилите по пет, а автобуси и камиони по 10 евро.

От македонското правителство са заявили, че мярката ще бъде в сила докато властите в Прищина не променят решението. Министърът на търговията на Косово Кусари Лиля от своя страна е заявила, че решението на македонските власти е липса на воля за добросъседски отношения и противоречи на европейските ценности.

„Това което се случи между Македония и Косово е в областта на търговските отношения, а не от областта на свободното движение на хората", заявила Лиля.

Косово въведе ембарго към македонските продукти без предупреждение и според анализатори това е отговор на решението на Скопие за ограничаване на вноса на жито и брашно от страни членки на ЦЕФТА. Македонският премиер Никола Груевски е коментирал, че мярката на правителство е към всички страни от ЦЕФТА, а не само към Косово, докато решението на Прищина е едностранно само към Македония.

Премиерите на Македония и Косово – Никола Груевски и Хашим Тачи са провели телефонен разговор с цел надминаване на кризата между двете страни, предаде македонското електронно издание Фактор. Двамата обаче не са успели да постигнат споразумение. Преговорите ще продължат през следващите дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай