Корея иска български вина и кисело мляко (ОБЗОР)

Корея иска български вина и кисело мляко (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Киа" заяви интерес да произвежда бронирани коли у нас

Корея се интересува изключително много от вноса на български вина. Тук те са много добре познати и ценени, но липсват на масовия пазар. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след срещите си в столицата на азиатската държава Сеул. Корея иска да произвежда и кисело мляко, което също е популярно в региона. Държавната компания "Ел Би Булгарвложения в икум" трябва да проучи възможностите, защото този пазар е огромен, заяви президентът. По време ва визитата на държавния глава в Корея се подписа споразумение между двете военни министерства - на домакините и на България. Местната компания "Киа" има интерес да произвежда у нас бронирани коли. Трябва да се възползваме от тази възможност, каза Плевнелиев. Той покани корейски компании като технологичните гиганти Самсунг, Ел Джи и автопроизводителя Хюндай да инвестират в България. Според държавния глава са възможни вложения във високотехнологична инфраструктура като реверсивни връзки и изграждането на сложни пътни и жп тунели.

Плевнелиев е поканил корейски компании да участват и в разработването на газовите находища "Терес" и "Силистар" в Черно море. До края на годината предстоят още три бизнес делегации към Корея, една от които ще бъде свързана с индустриалните зони. Според президента има голяма ниша за ваканции на корейци у нас. Той даде за пример Хърватска, в която ръстът на такива гости се е увеличил 7 пъти.

Самсунг инвестира в родни компании

Световният технологичен гигант Самсунг търси добри български идеи в областта на информационните технологии, в чиято реализация да инвестира. Това обясни Георги Брашнаров от Българската асоциация на софтуерните компании (BASSCOM), който участва в делегацията на президента Росен Плевнелиев в Сеул. 10 родни фирми вече са в полезрението на компанията, предложенията им са харесани и предстои да се изготви бизнес план, който да покаже дали азиатският гигант ще ги финансира. Самсунг се интересува от иновативни софтуерни приложения и мобилни апликации, обясни Брашнаров. Самсунг сключи и споразумение за сътрудничество със София Тех Парк. Корейската компания ще инвестира у нас в тренинги и нови идеи.

Корейски компании са проявили интерес към участие в общи проекти в енергетиката и инфраструктурата, обяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с корейският си колега г-жа Парк Гън-хе. Двете държави могат да си сътрудничат и в земеделието, като има интерес от Корея към производството на храни, допълни президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай