Конфискуват имущество за неизгодни сделки

Конфискуват имущество за неизгодни сделки | StandartNews.com

София. Длъжностно лице, което сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за държавата, за община или за предприятие с над 50% държавно участие, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на дееца.

Освен това представителят на държавата или на предприятието ще бъде лишен от правото да заема определени длъжности. Това гласят текстове от проекта за нов Наказателен кодекс, който е пуснат за обществено обсъждане. Когато вредата за държавата е в особено големи размери, човекът, който е сключил неизгодната сделка, ще лежи в затвора от 2 до 8 години. Сега в НК също има предвиден затвор за сключване на неизгодни сделки, но не се предвижда конфискация на имуществото.

Едноличен търговец, който трайно не може да изплаща задълженията си, но не поиска от съда да открие производство по несъстоятелност, ще лежи в затвора до 2 години вместо сегашните 3 години. Промяната предвижда наред с това едноличният търговец да може да се наказва с пробация и да му се забранява да упражнява определена дейност.

Искат по-дълга дискусия за новия НК

Правосъдният министър Зинаида Златанова да не внася днес в Министерския съвет новия Наказателен кодекс, а да удължи срока за обсъждането му с още шест месеца. За това настояват специализирани неправителствени организации. Аргументът им е, че срокът от Коледа досега е бил кратък и не са смогнали да направят по-задълбочена дискусия и анализ на така важния проект.

Зад искането застават Съюзът на съдиите, Българският хелзинкски комитет, Центърът за изследване на демокрацията, Риск монитор, Програма "Достъп до информация" и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай