Колко ще плащаме за ток и парно от 1 юли? Сметките зависят от бюджета

Топлофикациите искаха средно повишение на цените със 123.58%

Колко ще плащаме за ток и парно от 1 юли? Сметките зависят от бюджета | StandartNews.com

От 1 юли токът поскъпва средно с 3,3%, а топлинната енергия - с 39,26%. Новите проектотарифи бяха потвърдени във вторник от енергийния регулатор. Ако обаче парламентът приеме по-ниския ДДС, крайното поскъпване ще е по-ниско.

В актуализацията на бюджета е предложено ставката да се свали от сегашните 20% на 9 на сто. Окончателните решения за цените ще станат ясни на 1 юли, като за топлоенергията тарифите зависят и от движението на цените на природния газ до края на юни.

Другият важен фактор са осигурените от "Българгаз" за юли и следващите месеци газови доставки от алтернативни източници. Все още е държавна тайна на какви цени е договорил премиерът Кирил Петков втечнен газ, който пристига с два танкера от САЩ.

КЕВР е на мнение, че цената на "Електрохолд Продажби", което снабдява Западна България, трябва да нарасне с 2,39 %, на "ЕВН" с 3.46 %, а за клиентите на "Енерго-Про" поскъпването ще е най-голямо - с 4.56 %.

КЕВР потвърди и разчетите си за поскъпването на парното средно с 39.26 % за цялата страна, което е доста под исканията на топлофикациите, които биха довели до средно повишение на цените със 123.58%.За битовите потребители на "Топлофикация София" е изчислена промяна с 38.93%, за  Пловдив – с 23.26%, за Варна - с 30,66 %.

Потискането на ръста на цените стана с предвидени за топлофикациите компенсации на разходите им за газ от Фонда "Сигурност на електроенергийната система. Комисията е орязала и разходите на топлофикациите за амортизации, ремонти, възнаграждения и др.От "Топлофикация София се оплакаха, че регулаторът не само не е признал поисканото вдигане на разходите за заплати с 24.8%, но дори е намалил досегашните с 9.1%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай