Кока-Кола въвежда иновативна технология за опаковки KeelClip

Инициативата е в подкрепа на глобалния ангажимент на Кока-Кола „Свят без отпадъци“ - събиране, рециклиране и повторно използване на всички пуснати на пазара опаковки

Кока-Кола въвежда иновативна технология за опаковки KeelClip | StandartNews.com

Компанията Кока-Кола и нейните стратегически партньори за бутилиране Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани и Кока-Кола Юрпиън Партнърс ще започнат въвеждането на KeelClip™ - иновативно, минималистично решение за картонена опаковка на кенове в Европа. Инициативата, която е първата за категорията готови за консумация безалкохолни напитки (NARTD), е в синхрон с ангажимента на Системата на Кока-Кола „Свят без отпадъци“ за новаторски решения за опаковки, които са по-устойчиви и годни за рециклиране.

За реализацията му компаниите работят в тясно сътрудничество с Graphic Packaging International - разработчик на технологията KeelClip™, а този нов тип опаковки не само замества пластмасовите, но минимизира необходимото за опаковъчна дейност количество хартия.

В световен мащаб Кока-Кола ХБК ще премахне термо-свиваемото фолио от всички свои мултипак опаковки на кенове на всички пазари в Европейския съюз до края на 2021 г. Компанията ще инвестира общо 15 млн. евро в KeelClip™ и ще започне въвеждането й първо в Ирландия и Полша в началото на следващата година, а след това и в Австрия, Италия, Швейцария и Румъния. KeelClip™ ще се използва за опаковките от 8 кена във всички пазари на Кока-Кола ХБК в Европейския съюз, включително и България, до края на 2021 г., а по-големите опаковки на кеновете ще са от картон. Изчисленията сочат, че иновативното решение ще спестява по 2000 тона пластмаса и 3000 тона въглероден диоксид годишно.

Кока-Кола Юрпиън Партнърс се ангажира, че ще премахне ненужната или трудна за рециклиране пластмаса от своето портфолио и по този начин ще предотврати използването на 11 000 тона изходна пластмаса годишно във всички държави, в които работи. Компанията ще въведе KeelClip™ в Холандия в началото на следващата година, а след това и на други пазари и ще инвестира 14 млн. евро в своята фабрика в Донген, Холандия, за да инсталира нова линия за кенове и опаковъчна машина KeelClip™.

“KeelClip™ е нашата най-нова инвестиция в новаторски и устойчиви решения за опаковки. Заедно с четирите бранда за вода, които въведохме тази година в 100 % рециклируеми PET бутилки, повишената употреба на рециклиран PET материал и продължаващото олекотяване на опаковките в портфолиото ни, KeelClip™ е още един пример за нашата отдаденост към постигане на целите на глобалния ангажимент „Свят без отпадъци”, казва Марсел Мартин, Директор Верига за доставки (Supply Chain) на Групата Кока-Кола ХБК.

Джо Франсис, Вицепрезидент Устойчиво развитие в Кока-Кола Юрпиън Партнърс казва: “Иновацията е основен принцип на нашата работа за устойчиви опаковки и

прилагането на тази изцяло рециклируема картонена опаковка KeelClip™, състояща се от горна картонена част, в която се закрепват кеновете и централен картонен “кил” - подобен на корабния кил - който стабилизира опаковката, е още един пример за това как изпълняваме нашия ангажимент за премахване на всички ненужни и трудни за рециклиране пластмасови опаковки за еднократна употреба от нашите продукти.”

Стив Гоулд, Директор Маркетинг и разработване на нови продукти на Graphic Packaging International, направление “Напитки”, Европа, казва: “Технологията KeelClip™ е подходяща за групови опаковки на кенове с различен диаметър и височина. Това означава, че можем да осигурим безопасна, ефективна опаковка без нужда от вторична пластмаса. Когато корпорации като Кока-Кола ХБК и Кока-Кола Юрпиън Партнърс инвестират в тези технологии, ние наистина можем да постигнем много в начина по който опаковаме стоките и движим отрасъла към промяна.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай