Неделя,

Кои бизнеси ще се възстановят след кризата

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Много е важно хората да бъдат запазени, защото изпуснем ли този капитал, след това не може да се възстанови производството, каза Георги Ангелов

Тази криза е криза на работните места, трябва да запазим работниците, за да можем да се възстановим. Това каза в интервю за бТВ икономистът Георги Ангелов. Според него е много добре, че България взе ранни мерки и така избегна пандемия като в Италия.

„Тези бизнеси и тези предприемачи, които искат най-бързо да се възстановят след кризата, ще запазят работниците по един или друг начин, ще бъдат лоялни към своя персонал, за да очакват след това и хората да са лоялни към бизнеса", анализира ситуацията икономистът. По думите му, някои въобще няма да могат да се възстановят: "Уволниш ли всички кадри, които си изграждал десетилетия, може никога да не се възстановиш след това. Много е важно хората да бъдат запазени, защото изпуснем ли този капитал, след това не може да се възстанови производството.”.

Там, където има условия за спазване на мерките, трябва да се работи, ако може да се работи от вкъщи, най-добре, ако може да се разделят помещенията. Който има поръчки, трябва да работи. Въпросът е, че повечето индустрии нямат поръчки, просто няма какво да работят, заяви още Ангелов.

Който не е спекулант и няма излишни пари, по-добре да ги заложи на сигурно, поне за момента, посъветва икономистът. Депозитът носи нулева лихва, но поне е сигурен, гарантиран от държавата, смята Георги Ангелов. Той заяви, че три месеца няма да има проблем да се издържи с вътрешни ресурси, това идва от китайския пример. По думите му, засега никой не гледа по-далеч.

Най-лошото е, че всички автомобилни заводи в целия свят са затворени, ние като производители на части за автомобили, и нашите заводи затварят един по един, целият бизнес в следващите няколко седмици няма да има какво да прави, каза Ангелов. В САЩ има 3 млн. безработни за една седмица. Изведнъж всички автомобилни заводи там затвориха, и това е само за една седмица. Ще видим другата седмица – ще имаме още десетки милиони безработни, допълни той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички