КНСБ прогнозира: 20% скок на тока ще убие малките фирми

КНСБ прогнозира: 20% скок на тока ще убие малките фирми | StandartNews.com

Синдикати искат пакет от мерки, ако цената на електричеството се вдигне

Малка фирма няма да понесе увеличението на цената на тока с 20%, ако настъпи такова след либерализацията на енергийния пазар.

Това предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че България е една от последните държави, която либерализира енергийния си пазар. Цените на ел. енергията през първите години на либерализацията при другите държави е покачена до 15-20%", обясни Димитров. И допълни, че години след либерализацията при някои от страните цената й е падала. Президентът на КНСБ посочи, че грамотните потребители ще се възползват от пакети, които започват да се предлагат на пазара, а неграмотните - не. "Важно и добре е, че властта през последните няколко седмици чува нашите тревоги", каза той.
По думите му сега в страната се подпомагат около 370 000 души през отоплителния сезон. "Увеличението на т.нар. енергийни помощи ще трябва да е в пъти по-голямо като обхват, ако цената на енергията скочи. И само социални помощи няма да решат проблема", допълва той. Димитров съобщи, че през януари иска да проведат разговори по темата в рамките на НСТС с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай