Петък,

КНСБ с призив за минималната заплата, ще бъде ли чут

От: Агенция Стандарт -
989
КНСБ с призив за минималната заплата, ще бъде ли чут
A
A
A

"Ще спрем да говорим за работещи бедни, когато минималната заплата стане равна на заплатата за издръжка, която в момента е 1500 лева за самостоятелен член. Когато това се постигне, няма да има работещи бедни", заяви в "Още от деня" Пламен Димитров - президент на КНСБ.

Синдикатите искат минималната заплата да стане 850 лева от догодина. В размер от 12-13% според тях трябва да бъде увеличението на заплатите от 2023 година.

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България заяви, че доходите трябва да догонят инфлацията от почти 19%, за да имат покупателна способност потребителите. Според Димитров, за да се постигне ръст на БВП и балансирана икономика, държавата трябва да поддържа потреблението.

"Щом спада потреблението доходите не са на подходящото ниво", твърди Пламен Димитров.

В последната година според него доходите са се обезценили драматично. Цените на 20-те най-консумирани стоки и услуги са се увеличили с над 50% на годишна база, категоричен е президентът на КНСБ.

Синдикатите искат дефиниране на категорията "енергийно бедни" час по-скоро. Димитров изтъква, че съществува разработка на Икономическия институт на БАН за модела и критериите на дефиниране на "енергийно бедните".

Позицията на КНСБ по повод енергийното подпомагане е, че трябва да бъдат подпомагани само тези, които наистина имат нужда, за получат максимално добра цена.

"По-бедните трябва да могат да получат по-добра цена", каза президентът на Конфедерацията.

Синдикатите ще лобират за съставянето на нов бюджет. Димитров е категоричен, че темата за пенсиите, която той определи като "популистки използвана", също трябва да бъде дискутирана в новия парламент.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com