Ключова прогноза за горивата, какво ни чака

Спрямо миналия Великден бензинът е поевтинял средно с 39 стотинки, а дизелът с 38 стотинки

Ключова прогноза за горивата, какво ни чака | StandartNews.com

Експерти и търговци прогнозираха пред bTV, че не се очаква драстичен скок на горивата на прага на Великденските празници.

Проверка в сайтовете за сравнение на цени показва, че спрямо миналия Великден бензинът е поевтинял средно с 39 стотинки, а дизелът с 38 стотинки. Ако петролът устойчиво върви нагоре, това ще се отрази и по бензиностанциите, напомнят търговците.

„Едни 10-15 стотинки е възможно да се повишат цените и както виждаме, вече има леко поскъпване на цената на едро“, коментира Юлиан Велчев, управител на бензиностанция в София.

За последните три месеца обаче масовите горива са поевтинели с около 20%, отчитат експертите. На една от столичните бензиностанции бензинът се търгува за 2,50 лв., а дизелът струва – 2.64 лева.

От Българската петролна и газова асоциация заявиха за телевизията, че на световните пазари трябва петролът да поскъпва или поевтинява в рамките на 8-10 дни, за да доведе това до промени за крайния потребител.

„В случая това, което оказва влияние, беше решението на Саудитска Арабия и Русия и ПЕК+ да намалят добивите с до 1 милион и 500 000 барела дневно, което се очаква да създаде за момента известен недостиг на пазара, но нека да видим, защото е и важно как ще се развие икономиката на Китай“, уточни Светослав Бечев от Българската петрола и газова асоциация.

От Асоциацията уточняват, че в момента петролът сорт „Брент“, се задържа в рамките на нормалните нива от 85 долара за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай