Клиентите избират лихвата по кредита

Клиентите избират лихвата по кредита | StandartNews.com

София. Клиентите и банките ще имат право сами да изберат пазарния лихвен индекс, по който ще се определя лихвата по кредита. Това стана ясно от думите на депутата от "Коалиция за България" Румен Гечев. "Предлагаме това да бъде въпрос на избор на банката и нейните клиенти. Те ще имат възможност да си изберат примерно дали това да бъде Libor на лондонския кредитен пазар, дали да бъде Euribor от еврозоната, макар че те са свързани и без това и се движат в една и съща посока, макар да има малки разлики. Дали да бъде индексът Софибор, тоест на българския пазар, или пък най-вероятно ще има една отворена вратичка - или друг пазарен индекс, обаче определен от БНБ. Тоест той да важи за всички търговски банки, без да има разлика", каза Гечев пред "Дарик".

Към момента банките образуват лихвата по кредитите чрез два компонента - пазарен индекс и индекс, който банката сама образува, обясни депутатът. Друга планирана промяна е плащането на наказателна такса за предсрочно погасяване само през първата година на ипотечния кредит. Така, ако кредитополучател реши да рефинансира ипотечния си кредит от друга банка, то той ще трябва да плати 1% от оставащите вноски по кредита, но само за първата година, вместо да плаща, както сега, около 5% от цялата сума на кредита.

Ако потребителят реши да погаси предсрочно ипотеката си след първата година, то тогава няма да дължи никакви такси. Според Гечев, ще бъдат предложени и мерки в посока редуцирането на някои банкови такси. "Ние ще искаме, каквито са европейските директиви, тези такси да се редуцират. Да, банките имат право да имат такива такси, те имат разходи, но ако наистина предоставят реални услуги", каза Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай