Китай стъпва в Европа с мащабен проект в Беларус

Подобна индустриална зона е била планирана и в България

Китай стъпва в Европа с мащабен проект в Беларус | StandartNews.com

Минск. Китай изгражда цял град в горите близо до беларуската столица Минск, за да създаде собствен производствен трамплин между Европейския съюз и Русия, предаде агенция Bloomberg.

Беларуският президент Александър Лукашенко разпредели територия около международното летище в Минск за индустриалния проект на стойност 5 милиарда долара, който ще включва достатъчно жилища за настаняването на 155 000 души, според китайски и беларуски длъжностни лица.

Александър Лукашенко се обърна към Китай, за да помогнат за съживяването на белоруската икономика, възлизаща на близо 60 милиарда долара, за което от 2009 г. насам бяха необходими 6,5 милиарда долара спасителни заеми от Международния валутен фонд и Русия.

Заплануваният център ще постави китайските износители в непосредствена близост до Полша и Литва (и двете членове на ЕС), и ще им предостави безмитен достъп до пазарите на Русия и Казахстан. Също така ще им позволи да се възползват от работници, които са 99.6% грамотни, и получават около 560 долара на месец.

"Това е уникален проект", заяви Гонг Жиануей, посланик на Китай в Беларус, по държавната телевизия на 17 май, след като проектът спечели одобрение от регулаторните органи. "Никой вече няма да може да изгради подобен индустриален парк никъде другаде в Европа."

Този "модерен град на континента Евразия", както се нарича в маркетинговите документи, ще бъде изграден в района на магистралата М1, която свързва Москва и Берлин през Беларус и Полша. Скоростна железопътна мрежа ще свърже летището и центъра на града, който ще се захранва от атомна електроцентрала на стойност 10 милиарда долара. Това ще е първата АЕЦ в Беларус, а Русия се съгласи да финансира проекта и да я изгради до 2018. Първият етап на индустриалния парк е планиран да бъде завършен до 2020 г., а вторият етап – до 10 години по-късно.

Лукашенко се опитва да култивира съюзници извън бившия Съветски съюз и да намали зависимостта си от Русия, след като САЩ и ЕС засилиха санкциите срещу него и други длъжностни лица в Беларус заради вкарването в затвора на политически опоненти след изборите през 2010 г., които му дадоха четвърти мандат.

Неговата изолация се задълбочи след смъртта на двама от малкото му привърженици из между световните лидери - Муамар Кадафи в Либия през 2011 г. и Уго Чавес през март тази година във Венецуела, за когото Беларус обявен три дни национален траур. Миналата година външният министър на Германия Гуидо Вестервеле (който открито обяви своята хомосексуалност) нарече Беларус "последната диктатура в Европа", което провокира Лукашенко да заяви, че "по-скоро би бил диктатор, отколкото гей."

Китай, който подписа валутна обменна сделка на стойност 3 милиарда долара с Беларус през 2009 г., за да засили търговията, се е съгласил да финансира начинанието с нисколихвени заеми, стига половината от парите да се изразходват за китайски материали, технологии или работна сила, според Кирил Коротеев, бивш служител от икономическото министерство, поставен от Лукашенко да управлява беларуската страна на проекта. Kоротеев е заместник-директор на Industrial Park Development Co., която е 60% собственост на подразделение на China National Machinery Industry Corp., и 40% собственост на правителството на Беларус.

"Условията на заема са голямо предимство", заяви Коротеев "За нас няма смисъл дори да разглеждаме финансиране от други банки."

"Export-Import Bank of China и Китайската банка за развитие са сред кредиторите, които вече са се съгласили да финансират проекта", заяви Лу Шусонг, съветник в китайското посолство в Минск. И двете институции не са коментирали официално това изявление.

Не само китайски компании ще могат да се възползват от данъчни облекчения в бъдещия парк. Всяко предприятие, което обещае да инвестира най-малко 5 милиона долара и да работи във високотехнологични сфери като биомедицината или електрониката, може да получи 10-годишен период отмяна на данък върху печалбата и данък върху собствеността, според сайта на проекта. Данъците ще бъдат намалени наполовина за подобни дружества във вторите 10 години след тяхната инвестиция.

"Повече от 10 фирми вече са проявили интерес, включително и производителите на лекарства Sinopharm Group, базирана в Хонконг, и Grindeks Латвия," каза Коротеев, но засега няма официално потвърждение и от двете компании.

"Нашата цел е да превърнем това място в международен бизнес трамплин", каза Коротеев. "Ние не искаме да се изгради един мъртъв град."

Китайските лидери се стремят да създадат производствена база за техните износители в рамките на ЕС в продължение на години. "Преговорите с България по създаване на парк, подобен на Беларус, въпреки че много по-малък, започнаха през 2010 г., и проектът беше одобрен, но за момента се бави", заяви Валери Андреев, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони, пред Bloomberg.

"Би имало смисъл за китайски компании да изграждат заводи тук, където е пазарът, но ние не сме в позиция да се надяваме само на китайските инвеститори", каза Андреев.

Бившият премиер на Китай Уен Джибао проведе среща с представители на няколко източно и централно-европейски държави във Варшава, Полша, през април миналата година, по време на която той набеляза 12 мерки, които тези страни биха могли да предприемат за подобряване на отношенията с Китай - една от които бе да се позволи на Китай да развие икономически зони във всяка една от страните, според Андреев.

"Беларуските власти искат, малко наивно, да превърнат страната си в опора на Китай в Европа", каза Алексей Пикулик, ръководител на Беларуския институт за стратегически изследвания, независима изследователска група, базирана в Вилнюс, Литва.

"Тази цел ще бъде много трудно постижима, особено след като Беларус изостри отношенията си със Запада", допълни Пикулик. "Докато Беларус взима заеми, Китай ще прави пари."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай