Хванали тежки злоупотреби в Кинтекс, дават бивш шеф на прокурор

Успокоиха синдикатите във ВМЗ, че Корнелия Нинова е обещала увеличение на заплатите

Хванали тежки злоупотреби в Кинтекс, дават бивш шеф на прокурор | StandartNews.com

Държавната консолидационна компания (ДКК) е решила да внесе в прокуратурата констатации за злоупотреби на предишния шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов, съобщи на брифинг изпълнителният директор на ДКК Смиляна Митова.

Проверка в държавното дружество е установила, че печалбата за първото тримесечие е със 17 пъти по-ниска спрямо същия период на миналата година.

Митова оповести, че "Кинтекс" е сключвала договори, които се припокриват с други дейности. Фрапантен бил случай с договор за над половин млн. долара за дейност, осъществена преди сключването му. Всички договори, сключени през шестте месеца на годината, не са докладвани на съвета на директорите, от което следва, че Михайлов еднолично е управлявал дружеството, не е спазвал правилата и не е уведомявал ДКК за договорите.

По повод предупреждението за протести във ВМЗ Сопот Митова заяви, че старото ръководство не е платило дивиденти на държавата от 2017 г. досега за 54 млн. лева. Успокои синдикатите във ВМЗ, че вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова е обещала увеличение на заплатите.

Работниците от ВМЗ Сопот ще се съберат на митинг в обедната си почивка днес, предаде БНР. Ръководствата на двата синдиката - КНСБ и КТ “Подкрепа” - в дружеството поискаха среща с Нинова заради извършените промени в ръководството на предприятието.

От синдикатите отбелязват, че с предишния мениджърски екип са водени преговори за увеличение от 1 юни на заплатите с 200 лева, както и на 200 лева месечно ваучери за храна. Настоява се тези увеличения да бъдат отразени в колективния трудов договор.

На митинга синдикатите ще представят исканията пред работниците и ще се реши дали ще има протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай