Хърватия сложи юзди на инфлацията. Голямата промяна

Какви са очакванията

Хърватия сложи юзди на инфлацията. Голямата промяна | StandartNews.com

Очакванията на управителят на централната банка на Хърватия Борис Вуйчич са за понижаване на инфлацията в страната и уточни, че месечното й ускоряване през август се дължи на по-високите цени на енергоносителите, съобщи хърватската новинарска агенция ХИНА.

На въпрос на местната телевизия Нова дали е очаквал годишната инфлация да се повиши от 7,3 процента през юли на 7,8 процента през август, той каза, че инфлацията е точно такава, каквато са очаквали.

В момента освен цените на горивата, всички останали компоненти на основната инфлация намаляват - като например цените на услугите, храните, индустриалните продукти и дълготрайните потребителски стоки, каза Борис Вуйчич. 

Цените на петрола на международния пазар се повишиха през август с 8 на сто, което доведе до по-високи цени на горивата.

„Очакваме тенденцията на понижаване на инфлацията да продължи, както прогнозирахме и както се случва от миналия ноември, когато показателят достигна своя максимум, освен ако няма нов шок на енергийния пазар, което не е изключено, но не го очакваме в момента", каза Борис Вуйчич.

От първи януари тази година Хърватия е член на еврозоната и Шенгенското пространство.

Хърватската национална банка е част от Европейската централна банка, която повишава лихвите, за да намали инфлацията, каза още Вуйчич. 

Макар инфлацията в Хърватия да намалява, тя е по-висока отколкото в Западна Европа, но по-ниска, отколкото в Източна Европа. Това се дължи на по-високият дял на храните в потребителската кошница в Източна Европа и Хърватия, каза той.

Два компонента поддържат високата инфлация в Хърватия, храните и услугите, особено при хотелиерските услуги, каза Вуйчич.

„Това, което виждаме в момента е, че заплатите и доходите растат. Заплатите растат по-бързо от инфлацията и докато е така, особено при услугите, това също поддържа относително по-високи цени,“ посочи още хърватският централен банкер, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай