Вторник,

Хърсев: Пикът на инфлацията е достигнат

От: Стандарт -
292
Хърсев: Пикът на инфлацията е достигнат
A
A
A

Пикът на инфлацията вече е достигнат и е започнало да се наблюдава обръщане на тенденцията. Това става ясно като се сравняват цените, които дава Комисията за стокови борси и тържища. Това коментира финансистът Емил Хърсев в студиото на "Здравей, България" по Нова тв.

Поевтиняването е започнало за всичко без енергийните ресурси. Всички анализатори и централни банки прогнозират обръщане на инфлацията. Тя идва в България от Европа, тъй като в момента Европейската централна банка печата пари, но се очаква от декември да ограничи пандемичната си програма, според която ЕЦБ купува облигации от държави в затруднение.

Икономистът Стоян Панчев обаче не е толкова оптимистично настроен и според него много от индексите подценяват реалния скок на цените. Той смята, че инфлацията в момента не е 3,7%, а двойно повече. Панчев прогнозира поскъпване с до 12% до края на годината.

"Не мисля, че е разумна политика да се субсидира каквото и да е потребление, особено в страна със силно неефективно енергопотребление", заяви Емил Хърсев по повод исканията на работодателите държавата да им дава субсидии в размер на 70 лв. за всеки потребен мегаватчас. Хърсев се съгласи обаче, че индустрията е права за многото допълнителни тежести, които понася по линия на всевъзможните добавки към цената на тока. Българската индустрия плаща субсидии за тока, който е изнесен, трябва реформа и на самия пазар, смята финансистът. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички